Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Агенцията за ядрено регулиране: Готови сме да продължим лицензирането на АЕЦ "Белене"

Издадените до момента актове във връзка с лицензионната процедура на проекта АЕЦ "Белене" запазват правното си действие и днес. АЯР до момента е издала заповед за одобряване на избраната площадка и разрешението за проектиране. Следващият етап от лицензионната процедура за издаването на заповед за одобряване на техническия проект формално не е приключил.Това каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов на пресконференция.
 
"През 2008 г. проектът за АЕЦ "Белене" е бил представен в АЯР, заедно с междинния отчет за анализ на безопасността. До 2012 г. е била извършена много работа по тази лицензионна фаза. Направени са много анализи, експертизи и оценки. Не повече от година би отнело, за да се извършат всички лицензионни дейности по проекта, ако има стратегически инвеститор. При практическото подновяване на действията за реализиране на проекта, процесът на лицензиране следва да продължи от фазата на одобряване на техническия проект на съоръжението, като се отчитат извършените досега действия", обясни Лъчезар Костов, цитиран от БТА.

Според него в рамките на същата процедура трябва да се извърши нова оценка на проекта от гледна точка на действащите към момента изисквания. В момента титуляр на издадените лицензионни актове и този, който може да възобнови лицензионната процедура, е Националната електрическа компания (НЕК). 
 
"Новата компания за изграждането на АЕЦ "Белене", каквото е намерението на правителството, ще бъде наследник на НЕК по отношение на лицензирането на проекта и ще може да ползва правата по издадените до момента лицензионни актове", информира Лъчезар Костов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във