Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Агенцията по храните с нарушения за над 7 млн. лева

През 2020 година Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) e санкционирала Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за множество нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Общата стойност на нарушенията е за около 7 милиона лева и е за три обществени поръчки. Това съобщиха от неправителствената организация "Антикорупционен фонд". От там се позовават на публикуваните през януари на сайта на АДФИ доклади за извършени финансови инспекции за трето и четвърто тримесечие на миналата година.

"За съжаление не разполагаме с подробности относно конкретните констатации на АДФИ, тъй като за момента ни се отказва достъп до съдържанието на доклада. АДФИ ни информираха, че са поискали разрешение от прокурор, за да ни предоставят самия доклад", информира адв. Лора Георгиева от екипа на АКФ.

До инспекцията се е стигнало след сигнал именно от "Антикорупционния фонд", подаден в рамките на разследването "Война на трупове". То показа как са Агенцията по безопасност на храните е раздала парите за обезвреждане на животински отпадъци на две фирми - "Син кръст 2016" ООД (с ново име от 12 октомври 2020 г. "ИДДД Логистик" ЕООД) и "Еко БГ - СЖП" ЕООД". За последните три години двете фирми са получили от БАБХ поръчки за близо 60 млн. лв.

"Считаме за незаконосъобразно да ни се отказва достъп до този доклад. Инспекцията е извършена именно по подаден от нас сигнал въз основа на нашите констатации за вероятни нарушения. Освен това в случая няма данни за образувано досъдебно производство, което би налагало разрешение от прокурор. Смятаме, че общественият интерес изисква постигането на пълна прозрачност по този случай и настояваме АДФИ да направи заключенията си публични", добавя адв. Лора Георгиева.

От фондът съобщават също, че прегледът на докладите на АДФИ показва, че това не са единствените нарушения, установени от агенцията, свързани с дейността по обезвреждане на животински отпадъци на БАБХ. В Областна дирекция по безопасност на храните - София-град, са установени нецелево разходвани средства в размер на 162 200 лв., а в Областна дирекция Благоевград - вреди на стойност 8291 лв. Освен това в 9 oт общо проверените 13 областни дирекции (Добрич, София-град, Хасково, Ямбол, Благоевград, Пловдив, Силистра, София-област, Стара Загора) АДФИ е предприела последващи мерки по Закона за държавната финансова инспекция.

Според неправителствената организация "предприемането на такива мерки означава, че АДФИ е установила нарушения и е дала на инспектирания орган писмени указания за отстраняването им". Докладите показват, че БАБХ не за първи път е проверявана и санкционирана от АДФИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във