Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Агенцията по храните изплати над 15.5 млн. лв. обезщетения на животновъди

Българска агенция по безопасност на храните изплати обезщетения на стойност 15 602 928,24  лева на стопани на обекти, засегнати от Африканска чума по свинете.

Обезщетенията си получиха 2 индустриални свинеферми, 1 фамилна ферма тип „А“ и 12 стопани на стада от породата Източнобалкански свине. С изплатените средства са обезщетени стопаните на огнища, констатирани през 2020 година, с изключение на двама собственици на стада Източнобалкански свине, чиито стада са заболели от вируса през 2019 година.

Освен това свиневъдният бранш ще получи 15 млн. лв. по държавна схема „Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свине” за 2020 г.

Плащането за свинете майки ще бъде на 100%. През месец септември ще бъдат изплатени 20% от субсидията, а останалите 80% от нея - през декември. За прасетата за угояване плащането ще се извърши за два реализирани оборота, съответно за месеците от май до август и от септември до декември. Към момента наличните свине-майки са близо 45 000, а прасетата за угояване - 360 000.

По мярката ще могат да кандидатстват тези, които нямат регистрирано огнище на африканска чума по свинете през 2020 г.  „Условията, които сме заложили, остават контролният базов лист с положително становище от БАБХ, както и този за изпълнение на изискванията по Наредба №44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти с положително заключение от БАБХ“, уточни зам.-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов

 

.

Facebook logo
Бъдете с нас и във