Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Агенцията по храните бракува 13 тона негодни продукти

Близо 13 тона храни са бракували инспекторите от Агенцията по храните за последния месец, а 14 обекта за производство и търговия са затворени. Това съобщи директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов.

Липса на етикети, стоки с изтекъл срок на годност и чужди тела в храните - това са най-често срещаните нарушения, които инспекторите констатират. Според Моллов в българските храни може да се намери всичко - от камъчета и буболечки, до ножчета и пирони. Девет тона от конфискуваните заради нередности храни са моркови, при които е установено завишено съдържание на пестициди.

"Между 15 септември и 31 декември регулярно са проверявани преди всичко борси, складове, тържища за плодове и зеленчуци и за месо. В този период имаме около 300 сигнала по интернет и около 70 консултации по различни въпроси на потребителите",обясни проф. Моллов. Проверките имат превантивен ефект по повод нелегалния внос и разпространение на храни, за които се избягва плащане на ДДС, а ние имаме проблеми при проследимостта на тези храни, посочи той. При по-големи складове и борси, както и при месата основно липсват етикети, с които да се докаже произхода на храните.

Пламен Моллов подчерта, че за последната година, откакто той оглавява агенцията, дисциплинарните производства на инспектори от БАБХ са се увеличили два пъти в сравнение с миналата година и са над 24. Уволнени заради нарушения и корупция за последната година са общо 8-9 души.

"Една от пречките при дейността на Агенцията е фактът, че инспекторите при нарушение санкционират фирмата, а не лицето, което стои зад нея. Когато се затвори фирмата, въпросното лице отваря друга и продължава дейността си. Това обаче е проблем на търговския закон, а не на закона за храните, обясни Моллов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във