Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Агенция по вписванията вече е под контрола на ДАНС

Кабинетът реши да включи Агенцията по вписванията, която досега беше  подчинена единствено на Министерството на правосъдието, в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. Във въпросния списък са включени такива обекти като АЕЦ “Козлодуй”, границата, големите язовири, магистралите и т.н. На практика това означава, че Държавната агенция “Национална сигурност” ще поеме контрола върху сигурността на Търговския регистър, този на БУЛСТАТ, на юридическите лица с нестопанска цел и дори на регистъра на имуществените взаимоотношения между съпрузите (бел. ред. - този на брачните договори). Във всеки от тях  съхранява важна информация за правния и имуществен статут на граждани и фирми.

ДАНС ще контролира и физическата охрана, информационната защита и ще оказва съдействие на шефовете на ведомството. В правомощията й влиза и възможността да поставя допълнителни изисквания към хората, които работят в Агенцията по вписванията, да налага нови мерки за защита и механизми за контрол над служителите.

Според официално оповестените аргументи на правителството за тази промяна е сривът на Търговския регистър през август миналата година, когато заради четири изгорели харддиска той не работи в продължение на 19 дни. През този период беше блокирана възможността както за вписване на промени във фирми, така и за осъществяването на сделки или плащания. И бизнесът основателно изрази притеснения, че с блокирането на Търговския регистър се отваря вратата за измами и кражби на дружества. Цялата бъркотия бе обяснена с... немарливостта на някои служители и тогавашното ръководство. От скандала пострада тогавашната шефка на агенцията Зорница Даскалова, която беше заменена с Габриела Козарева.

Правителството смята, че с намесата на ДАНС се прави стъпка за бързото и ефикасно решаване на техническите проблеми в Агенцията по вписванията. Воденето на нейните регистри има значение за обезпечаване на правната сигурност в страната, категорични са от Министерския съвет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във