Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Африканската чума по свинете все още не е отминала

Африканската чума по свинете все още не е отминала. При дивите свине продължава да се извършват отстрели всяка седмица. Около 2 300 свине се отстрелват всеки уикенд. Положителни проби за АФЧ има в цяла Източна България, до границите с Гърция и Турция. 137 000 свине у нас бяха убити през тази година. Щетата от миналата година подлежи на бързо възстановяване, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. 

По думите й все още във всички проби не се установява наличие на антитела, което показва, че става въпрос за начален стадий на това заболяване. За началото на годината е подготвена нова информационна кампания за това как хората могат да се предпазят. Според нея, ако всички са стриктни, щетите ще бъдат минимални.

Танева отчете, че над 550 тона с пилешко месо със салмонела се оказаха в страната ни.Месото със салмонела е с полски произход. В момента на пристигане на нотификация за проблемът, продуктът вече е на пазара. Това месо пристига от страна от Европейския съюз. Ясен е операторът, който го внася и БАБХ прави проверка на българския пазар. Цялата наличност се изземва. Земеделският министър поясни, че този внос не е за директна консумация, а след термична обработка няма риск за здравето на хората.

За скандала с къщите за гости Танева каза, че властите са реагирали на обществените очаквания. Тя подчерта, че е направена проверка на 100% от всички проекти за къщи за гости, които са били в мониторинг. Земеделският министър разясни, че всичко, което се събере по актовете, ще бъде приход за националния бюджет.

От 16 октомври до 20 декември Държавен фонд "Земеделие" ще изплати общо над 1 милиард лева на българските земеделски производители, каза Десислава Танева пред БНТ.

По нейни думи с промените в Закона за земеделските земи чужденци не могат да купуват земеделски земи. Тези разпоредби били ясни и мораториумът нямало да падне, категорична бе Танева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във