Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Аферата "Хемус": Обвиняемият може да бъде разпитан и пред съдия

Прокуратурата съобщи, че ще поиска обвиняемият за пране на пари от магистрала "Хемус" Борислав Колев да бъде разпитан и пред съдия. 

Държавното обвинение припомни, че "на 21 декември обвиняемият за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за ЛОТ-5 от автомагистрала „Хемус“, в присъствието на защитник е дал обстойни обяснения като посочил конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление".

Имената не фигурират в съобщението на прокуратурата. 

В него обаче се уточнява, че се извършват всички необходими действия по разследването и други процесуални действия с цел разкриване на обективната истина по предвидения в закона ред. Ако се съберат достатъчно доказателства за виновността и на други лица, същите ще бъдат привлечени в качеството на обвиняеми и ще им бъдат определени от наблюдаващите прокурори адекватни мерки за неотклонение, отговарящи на обществената опасност.

Ще припомним, че във вторник Борислав Колев бе разпитан и в присъствието на главния прокурор Иван Гешев, и пред вътрешния министър Бойко Рашков. Впоследствие Рашков заяви, че е чул имена и не е изненадан от това, което е казал обвиняемият Колев.

От обвинението разясняват също, че е изготвено предложение за вземане на делото на специален надзор от Софийската апелативна прокуратура и от Върховна касационна прокуратура (ВКП).

"До момента няма произнасяне на Софийска апелативна прокуратура (САП) по направените самоотводи на двама от наблюдаващите прокурори. В случай че САП уважи тяхното искане, на принципа на случайния подбор, ще бъдат определени нови наблюдаващи прокурори, които да продължат ръководството и надзора върху разследването. До произнасянето на САП поискалите самоотвод прокурори продължават да изпълняват функциите си на наблюдаващи прокурори", казват още от държавното обвинение.

До искането за самоотводи се стигна, след като прокурорите обвиниха ГДБОП в оказване на "безпрецедентен натиск", докато от МВР казаха, че прокуратурата не иска да стигне по-високо в схемата за източването на средства от магистрала "Хемус". 

Борислав Колев бе обвинен, че е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“. Впоследствие обвиняемият лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които предоставяли на него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във