Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АЕS НАВЛИЗА И ВЪВ ВЯТЪРНАТА ЕНЕРГЕТИКА

Американската Ей И Ес (АЕS), която изгражда заместваща мощност в ТЕЦ Марица-изток 1, влиза и в проекта за изграждане на ветроенергиен парк край Каварна, съобщи в четвъртък (5 октомври) представител на компанията. Сделката е станала чрез дъщерното дружество AES България, но то отказа информация дали закупеният пакет е мажоритарен, колко е платено за него и какви ще са инвестициите за изграждането на 120-мегаватовия ветропарк.
С това начинание разширяваме нашата дейност в България, като добавяме към централата, която се строи в момента за 1.2 млрд. евро, още един проект, заяви Питър Лайтгау, директор на AES България.
Досегашният едноличен собственик Гео Пауър остава като партньор в проекта за ветропарка. Присъствието на AES на световния енергиен пазар и опитът им в тази сфера, съчетан със стратегията и с потенциала на нашата компания, ще дадат възможност за развитие на подобни проекти в България и Югоизточна Европа. Надяваме се, че съвместната ни дейност ще отговори на световните тенденции за максимално оползотворяване на ресурсите от възобновими източници, заявиха управителите на Гео Пауър Томас Функе и Димитър Христов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във