Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АЕГОН ПОЛУЧАВА ИНЖЕКЦИЯ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА 3 МЛРД. ЕВРО

Холандската застрахователна компания Аегон (Aegon) получи финансова инжекция от 3 млрд. евро от правителството, като стана поредната финансова институция от Бенелюкс, която приема помощ от свежи държавни пари. Това стана, след като акциите й загубиха 75% от стойността си през последната година.
Сделката се извърши само ден след като Белгия наля 3.5 млрд. евро в KBC, най-големия кредитор на Аегон. Само седмица по-рано холандската банкова и застрахователна група ING прие правителствени инвестиции от 10 млрд. евро.
Представители на Аегон казаха, че компанията се е решила да ползва правителствената помощ, за да разсее съмненията, че разполага с достатъчно резервни капиталови запаси. По тази причина Аегон ще изостави плановете да изплаща дивидент за финансовата 2008 г., ще се откаже от изплащане на бонуси на ръководството си, било като акции, или в брой, и ще приеме в борда на директорите си двама членове, посочени от правителството.
Факт е, че нашите бизнес партньори, представители и най-важното - клиентите - искат да знаят, че работят с компания в стабилно финансово положение, на която може да се разчита и която ще съществува в дългосрочен план - каза главният изпълнителен директор на фирмата, Алекс Винаендс
Остатъчният капитал над определено ниво, което гарантира на компанията кредитен рейтинг от АА, се свлече до 300 млн. евро в края на третото тримесечие, в сравнение с 842 млн. евро, колкото е бил в края на второто тримесечие.
Като цяло застрахователят очаква да регистрира загуба за последното тримесечие от 350 млн. евро поради загуби от инвестиции и неблагоприятния ефект от ценните книжа, покрити с ипотеки. Колапсът на Lehman Brothers и Washington Mutual също оказа финансови поражения на групата.
Условията, при които се прави капиталовата инжекция за Аегон са почти същите като за ING и KBC. Правителството ще изкупи нейни ценни книжа без право на глас, които имат купон от 8.5%, докато Аегон не обяви плащане на дивидент.
Всички институции, които се възползваха от помощта на държавата, преживяха тежки дни в опитите си да обяснят, че тези финансови инжекции не са национализация и нямат нищо общо с метода, по който беше спасена белгийско-холандската Fortis миналия месец. Там правителственото финансиране предизвика разцепване на фирмата и частичното и поглъщане от държавата.
Трябва да се отбележи, също, че Аегон все пак успя да договори малко по-добри условия за плащане от KBC и ING, тъй като може да изкупи обратно 1 млрд. от ценните си книги, продадени на правителството, на тяхната първоначална цена в рамките на една година от издаването им. Останалите книжа трябва да се изкупят на ниво 150% от цената им при издаване - нивото, което беше договорено и с ING и KBC.
В деня след обявяването на сделката (28 октомври) акциите на Аегон тръгнаха нагоре и стойността нарасна с 1.8% до 3.44 евро акцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във