Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АЕЦ-ът продава... евтини дърва

Няма шега, няма измама, заглавието си е съвсем вярно. Оказва се, че една от най-големите наши централи освен ток продава и редица други далеч по-прозаични неща. При това на символични цени чрез търгове, "сбутвани" на интернет страницата на компанията - при условия и правила, които хич не са ясни за публиката. Но сигурно наизуст се знаят от определена група хора, близки до ръководството на АЕЦ-а.  

Например - на основание заповед на изпълнителния директор Иван Андреев директорът на дирекция "Икономика и финанси" Георги Кирков e обявил на 27 октомври масова разпродажба на дървен материал за огрев. Количества не са посочени, но явно са сериозни, тъй като се продават от 1 ноември и предлагането ще продължи чак до 31 март догодина. Цената е изключително атрактивна - 10.50 лв. за тон, като разходите по сортирането, товаренето и транспорта са за сметка на купувача. Начинът на плащане е на касата на АЕЦ "Козлодуй" срещу издадена фактура, на базата на кантарна бележка и приемно-предавателен протокол.

Дори и бегъл поглед върху пазара на дърва у нас показва, че те вървят по около 60-65 лв., и то за кубик. За региона на Враца пък тон метрови трупи се продава за 65 лв., а нарязани и нацепени вървят по 75 лв. за кубик. В случая е хубаво да се направи разликата между двете мерни единици - ако дървата са сухи, в един тoн влизaт oкoлo 1.7-1.8 кyб м, a aкo ca тoкy-щo oтceчeни - oт 1.2 дo 1.4 кyб. мeтpa. С две думи, по-евтини дърва от тези на АЕЦ-а няма в цялата страна. 

Любопитното е, че областните пътни управления в Сливен и Перник са обявили поръчки за дърва за огрев, като са готови да се "бръкнат" с по 100 лв. за кубик. Е, вярно, че за нарязани и нацепени, но пък със сигурност щеше да им излезе много по-евтино, ако се бяха заинтересували от търговията с дървесина на атомната централа.

Инак в първата атомна вървят и други интересни търгове. От средата на годината до края на октомври е имало разпродажба на резервни части за моторни превозни средства,  селскостопанска техника, автомобилни гуми и ремъци, при това на съвсем "народни" цени. Информацията отново не е много подробна, но все пак може да се каже, че са били предлагани компоненти за автомобили "Мазда", "Мерцедес" и "Шкода", както и за известните соцвозила "ЗИЛ", КАМАЗ, КРАЗ, ГАЗ, УАЗ  и т.н. Струва си да се отбележи също така, че оригинален ремонтен комплект на производителя от Щутгарт е бил с начална цена от 2.60 лв., имало е накладки за по 80 стотинки, горивни филтри за малко над 4 лв. ..., а най-скъпо е вървял радиатор за охладителната система на "Мерцедес" - 243 лева. 

И докато при частите за колите годините дават своето отражение върху цената, същото не важи за строителните материали. А на 31 октомври АЕЦ "Козлодуй" е приключила  с разпродажбата и на една камара точно такива запаси. Компанията е продавала  със сериозна отстъпка - за 35 стотинки, стандартна тухла четворка, която на строителните борси  е по около 56 стотинки. За единична тухла са се искали 0.26 стотинки при пазарна цена от около 36-42 стотинки. Продавали са се и кабели, профили, тръби, битум и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във