Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АЕЦ "Козлодуй" стиска дивидента

Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за първото тримесечие на годината е 64 млн. лв., съобщи през седмицата изпълнителният директор на централата Иван Генов. За сравнение - за цялата 2013-а дружеството е реализирало положителен финансов резултат от 42 млн. лева.


Генов обясни, че когато през 2009-а бе сменен от дошлото на власт правителство на ГЕРБ, атомната централае разполагала с около 150-160 млн. лв. в банкови сметки, нямала е никакви задължения, а НЕК й е дължала 100 млн. лева. "Когато се върнах миналата година, се оказа, че НЕК дължи на "Козлодуй" 350 млн. лв., а под давлението на тайфуна "Дянков" централата има да дава като дивидент на държавата280 млн. лева. Това е абсурдна ситуация", смята директорът. Според него при тази финансова конюнктура е застрашено изпълнението на програмата за модернизация и удължаване на живота на сегашните V и VI блок.


В началото на 2014-а станаха ясни резултатите от работата на консорциума между "Росенергоатом" (Русия) и "Електрисите дьо Франс" (Франция), който срещу 31.24 млн. лв. трябваше да направи комплексно обследване и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията.Заключенията на двете компании са, че срокът за експлоатация на двата реактора може да бъде удължен поне с 20 години. След това е възможно и допълнително увеличение с още десет. Съответно програмата за мащабната модернизация ще премине на два етапа и ще струва между 200 и 300 млн. евро.


Проблемът е, че обновяването ще трябва да се финансира изцяло със собствени средства на първата атомна. По тази причина Иван Генов настоява държавата да освободи централата от задължението да й плати не само натрупания сега дивидент, но и бъдещите отчисления от печалбата до 2017-2018-а, когато се очаква да приключи първият етап от модернизацията.


"Ако продължава така, с такива дивиденти, които влизат в бюджета, няма как да изпълним намеренията си. Надявам се, че този въпрос ще бъде решен положително. От края на миналата година водим много разговори и имам разбиране и от страна на министър Драгомир Стойнев, и от страна на ръководството на "Българския енергиен холдинг". Необходимо е да постигнем съгласие и с Министерството на финансите", изтъкна Иван Генов. По думите му продължават преговоритеи за строежа на новия VII блок в АЕЦ "Козлодуй". Взетото през декември 2013-а решение на Министерския съвет предвижда "Българският енергиен холдинг" да започне преговори с "Тошиба Корпорейшън" за "сключване на споразумение със стратегически инвеститор за реализиране на проект за изграждане на нова ядрена мощност в съществуващата българска АЕЦ с технология "реактор с вода под налягане АР 1000 III+ на "Уестингхаус Електрик Къмпани". До септември трябва да бъде подписан договорът за първата фаза на проекта. Ако всичко върви нормално и финансовите условия са приемливи, е необходимо до септември да бъде подписан договор за първата фаза на проекта. След това ще започнат реални действия по подготовката на площадката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във