Банкеръ Weekly

заплаха

АЕЦ "Козлодуй" остава с един блок

България ще остане с един ядрен реактор по-малко в края на 2017-а, прогнозира през седмицата председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски. По думите му програмата за удължаване на живота на V блок е забавена и след изтичането на лиценза му ще се наложи две години ядрената централа да работи само с VI блок. 

Енергийният експерт обвини освободения от кабинета "Близнашки" директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов в некадърно управление на програмата за удължаване на експлоатационния срок на двата реактора, който изтича съответно на 31 октомври 2017-а и на 2 октомври 2019-а. "Забавянето е фатално. По принцип за изпълнението на такива програми са необходими четири години за проектна и техническа подготовка и още толкова за изпълнение. Още през 2009-а е трябвало да започне работата по подготовката на мерките, осигуряването на финансирането им и прилагането им, за да няма спиране на V блок", обясни Хиновски.

"Росенергоатом" заедно с френската фирма "Електрисите дьо Франс" бе натоварена още през 2011-а да извърши анализ на състоянието на двата 1000-мегаватови реактора и да предложи на ядрения оператор мерки, с които да се удължи животът им. На базата на препоръките на консултанта АЕЦ "Козлодуй" трябваше да изготви програма за модернизация, тя да бъде одобрена от Агенцията за ядрено регулиране и след оценка на изпълнението й да се поискат нови лицензи за експлоатация на блоковете. Всичко това срещу солидната сума от 31.24 млн. лева.

В началото на тази година пък станаха ясни резултатите от работата на "Росенергоатом" и "Електрисите дьо Франс" по оценката на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията. Тогава изпълнителният директор на атомната централа Иван Генов съобщи, че според заключенията на двете компании срокът за експлоатация на двата 1000-мегаватови реактора може да бъде удължен поне с 20 години. След което е възможно и допълнително увеличение с още 10 години. Според него програмата за мащабната модернизация щяла да премине на два етапа и да струва между 200 и 300 млн. евро.

Изненадващо през юни от "Росенергоатом" оповестиха, че удължаването на живота на всеки един от двата блока ще струва по около 250-300 млн. евро, или общо сумата набъбна до 600 млн. евро. Руснаците предупредиха също така, че ако на България й хрумне да търси друг изпълнител, няма да успее да се вмести в сроковете за удължаване на живота на V и VI блок и модернизацията може да бъде изправена пред риск. 

Според Иван Хиновски обаче българската страна все още не е направила дори първите стъпки за намиране на необходимото финансиране на проекта. „Ние сме длъжни за всеки нов кредит за пети и шести блок да искаме разрешение от "Евроатом", защото организацията е финансирала изграждането на пети блок. България още не е написала дори писмото с уведомление какви са намеренията ни", изтъкна той. Все още не са проведени и търгове за необходимото оборудване, които също ще забавят процеса.

Плановете за изграждането на VII блок от американската компания "Уестингхаус" също могат да се окажат заплаха за старите два блока. Хиновски отбеляза че в проекта за изграждането на новата мощност, е заложено ускорение на земната повърхност при земетресение от 0.24 g, докато за другите два блока то е по-ниско - 0.2 g. Тоест, издръжливостта при земетресение е по-слаба. „Ще дойдат западните учени, ще кажат седми блок на АЕЦ „Козлодуй" има 0,24g и ще изискат същото и за другите два. Освен това за новия реактор е заложена издръжливост при торнадо от 160 км в час, което западните експерти ще прехвърлят веднага и за старите", смята експертът.

Междувременно от АЕЦ „Козлодуй" съобщиха, че е приключил плановият годишен ремонт на шести блок и той е включен в паралел с електроенергийната система. Ремонтът и презареждането със свежо ядрено гориво започна на 13 септември. Проверката е показала значими дефекти по оборудването, които са били отстранени, съобщиха още от пресцентъра на централата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във