Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АЕЦ Белене - едно напред и две назад

Ако нещо стана ясно в разразилата се през последните дни политическа какофония около АЕЦ Белене, то е, че правителството постоянно мени мнението си за проекта. Всъщност, не правителството, а премиерът Бойко Борисов, след което енергийният министър Делян Добрев, депутати и енергийни шефове тичат да изпълняват повелите му с впечатляваща усърдност.


След като миналата седмица от ГЕРБ бяха готови радушно да прегърнат появилия се чуждестранен инвеститор за втората атомна и дори бяха спешили парламента да гласува мандат за започване на преговори с него, изведнъж ситуацията коренно се промени и поне засега проектът за втора атомна няма да бъде размразяван. Тон за новия курс зададе на 1 октомври президентът Росен Плевнелиев. Ще се радвам много - заяви той - ако парламентът, вместо да взима решение за стартиране на преговори с този неясен финансов и нестратегически инвеститор, бързо придвижи процедурата за референдум, формулира правилно въпроса и направи национален дебат.


Линията бе продължена малко по-късно във Велико Търново от министър-председателя Борисов, който каза, че референдумът за Белене трябва да се проведе максимално бързо и дебатът да е в парламента веднага. Противно на всичко, което твърдеше досега, той настоя и допитването до народа да не става по време на изборите.


Тук въпросът е чисто експертен. Вие и аз, като данъкоплатци, когато отидем да кажем да или не за АЕЦ Белене, трябва да знаем 22 млрд. лв. откъде ще се вземат, дали това няма да повлияе на бюджетите и с колко ще се задължи държавата. Така че, за да го чуят това българите, първо трябва да има много сериозен експертен дебат и съответно Станишев да ни каже защо по негово време не е подписал окончателният договор за централата, защитавайки българските интереси. Аз аплодирам това негово изказване, но сега да каже - кои са били другите интереси, подчерта Борисов.


Контрата отиде в енергийния министър Делян Добрев, който още същия ден, заедно с народните представители от ГЕРБ Димитър Главчев и Доброслав Димитров, даде извънредна пресконференция. На нея бе обяснено, че парламентарната група на ГЕРБ ще оттегли от деловодството на Народното събрание проекторешението за даване на мандат на правителството да започне преговори за изграждането на втора атомна от частен инвеститор.


По-важно е първо народът да се произнесе за АЕЦ Белене. Има легитимни 540 хил. подписа и при положение че има по-висшестоящ орган, който да вземе решението, предложението, което бе внесено миналата седмица, е редно да бъде изтеглено, повтори за капак и Добрев.


Следващият пожар около Белене пламна в сряда (3 октомври), след като в студиото на една от националните телевизии червеният лидер Сергей Станишев обвини Бойко Борисов, че е изгонил избрания от кабинета на тройната коалиция стратегически инвеститор, който да вземе 49% от централата - германската компания RWE. При откриването на заседанието на Министерския съвет премиерът отвърна на удара и в своеобразен монолог пред телевизионните камери поиска RWE даде писмено обяснение, защо се е оттеглила от Белене.


И пак министър Добрев бе принуден да свиква спешна пресконференция, този път с изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг - Михаил Андонов. На нея пък бе обяснено, че договорът за съвместно сътрудничество между RWE и НЕК е подписан на 19 декември 2008-а, но по време на 16-месечните преговори не е намерено решение на два въпроса. Двете причини за напускане на германската компания са невъзможността за финансиране на проекта, проблем който и до ден-днешен не е решен, и неподписването на договор за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ Белене, изтъкна Андонов.


Подобно хаотично поведение по никакъв начин не съответства на един толкова важен проект, какъвто е изграждането на атомна централа. Очевидно, броени месеци преди парламентарните избори ГЕРБ нямат намерение да поемат излишни рискове и се стремят да прехвърлят цялата отговорност за решението на парламента и дори още по-удобно - на народа. Вече знаем, че референдум ще има - без значение как точно ще бъде формулиран въпросът в него. Отсега мнозина се наемат да прогнозират, че резултатът от допитването ще е в полза на изграждането на Белене. Което съответно ще развърже ръцете на управляващите от ГЕРБ да кажат - ето хората искат централа, затова ще я правим с частен инвеститор, без да натоварваме много бюджета. А важните въпроси като например кой ще поеме целия ядрен риск или за капиталите на новия частен инвеститор явно пак ще се решават в движение.


nbsp;


Казус


Поисканият от левицата референдум за или против строежа на ядрена централа в Белене противоречи на Закона за енергетиката и за безопасно използване на ядрената енергия, според които решенията за строеж на атомни централи са единствено от компетенциите на Министерския съвет и парламентът не може да участва в тях. Още по-малко да организира допитване до народа за един чисто инвестиционен въпрос, коментираха юристи по време на кръгла маса за АЕЦ Белене, която се проведе през седмицата.


Затова Конституционният съд трябва да се произнесе дали е законно да се провежда допитване с формулирания от БСП въпрос ( Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка Белене?), заяви депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов. Ако не се съберат необходимите 48 подписа на народни представители, сезирането на съда може да стане през омбудсмана.


Според Института за модерна политика провеждането на национално допитване за АЕЦ Белене надвишава компетентността на Народното събрание и е извън юрисдикцията му.
Facebook logo
Бъдете с нас и във