Банкеръ Weekly

Румен Христов:

АЕЦ “Белене“ е скъп, ненужен и опасен проект, който няма да се случи

В национализациите няма нищо дясно, държавните бензиностанции не са дясна политика

Г-н Христов, според мнозина СДС е с единия крак в бъдещото управление на държавата, съвместно с ГЕРБ, в същото време вие излязохте с много категорична позиция срещу намеренията на правителството да строи АЕЦ“Белене“. Нещо повече, вие сте убедени, че такава електроцентрала няма да има. Защо сте толкова сигурни в това?

Категорични сме, че България няма нужда от нова атомна мощност и то на площадката в Белене. Това е позиция на СДС още от 1990 година. Тогава в доклад на БАН се доказваше, че тази площадка е опасна, защото районът е сеизмичен. И академията до днес не е променила становището си. Атомната енергетика е чиста откъм емисии в околната среда, но тя крие много други рискове. Убеден съм, че при сегашните условия тази електроцентрала няма да се случи – това е скъп, ненужен и опасен проект. Без държавна гаранция такъв скъп проект няма да бъде осъществен на чисто пазарен принцип. Нашето опасение е, че може да се промени позицията на парламента за неучастие на държавата в проекта или да се наложи задължително изкупуване на електроенергията. Според изчисления на експерти, тази АЕЦ ще струва 15 млрд. и ще се построи за 15 години. Време, за което в областта на енергетиката могат да се случат много неща.

Самата технология на реакторите е с още 20 г. назад.

Точно така е, технологията наистина е доста остаряла. Ако толкова много държат на тези два реактора, да проучат възможностите те да бъдат монтирани на площадката на АЕЦ“Козлодуй“ – тя не е сеизмична и има подвързваща инфраструктура, която в Белене би струвала още 15 милиарда. А отработените радиоактивни отпадъци? Според сегашният европейски регламент, те задължително остават на територията на страната, която ползва производството. Коя община в България ще се съгласи да приеме радиоактивни отпадъци?

Радетелите на строежа в Белене си вкарват автогол с аргумента, че последните поколения атомни централи изкупували тези отпадъци и ги използвали като гориво – това, всъщност, е признание, че нашите са отживелица.

Много логичен въпрос. Обяснението е, че са дадени едни 3 млрд. и нещо трябва да се случи. Ние смятаме, че е по-добре да загубим тези 3 млрд., отколкото до опропастим нови 15 милиарда. Колкото до появата на американската „Дженерал електрик“ и френската „Фраматом“, те не са инвеститори, а производители на оборудване, които искат да пласират продукцията си. Инвеститорът е „Росатом“. И още нещо: България има мощности за 12 700 мегавата, а пиковото ни потребление е достигало едва 6800 мегавата. След като потребяваме половината, защо са ни нови мощности? Любовта на БСП към Русия е ясна и затова често ги наричат „рубладжии“.

Още един куриозен довод излезе от средите на ГЕРБ – АЕЦ“Белене“ ни била необходима, за да зареждаме акумулатори на електромобили в бъдеще, ситуацията става комична.

Това са пак аргументи на БСП. Още когато първото правителство на Борисов замрази проекта, те започнаха да алармират, че се задава енергиен апокалипсис. Какво показват цифрите: през 2018 г. ние имаме електроконсумация с над 3% по-ниска от предходната година, същият е резултатът и на следващата година. Големият проблем е, че България е на първо място в ЕС по енергоемкост, ние сме най-ресурсоемката икономика. И вместо да изразходваме средства в тази посока и да намалим консумацията, сме тръгнали да увеличаваме мощностите.

А не допускате ли, че възобновяването на дебата около АЕЦ“Белене“ е вид балансиране между Путин и Тръмп – ако атомът е аванс за Москва, наесен един диверсифициран газ през „Балкански поток“ да бъде реванш към Вашингтон?

Много е вероятно – едното, за сметка на другото. Що се отнася до газа, нашата концепция е въглищните мощности да се заменят от газови турбини. И най-важна е диверсификацията, за да добием добра цена на газа.

Да, но „Газпром“ е неотстъпчив – натиска за 80% руски газ през „Балкански поток“.

Аз не съм против руския газ, аз съм против цената му. А тя има и геополитически аспекти. Намаляването на цената на руския газ с над 40% беше постигнато изключително с усилията на Брюксел. Всичко това отново рефлектира в ненужността на АЕЦ“Белене“. Прогнозната цена там се очаква около 180 евро на мегаватчас, доста повече от газовите централи.

Дори след 30-40 г. тази цена да падне, технологията ще е безнадеждно остаряла, енргетичният свят ще е неузнаваем, на хоризонта вече се задава водородната енергетика, която крие съвсем други възможности и е поставена на коренно различен принцип.

Абсолютно.

В същото време, евентуалният строеж на АЕЦ“Белене“ би могъл да се разположи в контекста на тези 15 млрд. евро, които България ще получи от Брюксел за справяне с последиците от пандемията. И на преден план се появява въпросът "С тези безпрецедентни средства ние към старите си нормалности ли ще се връщаме, или ще търсим така очакваното ново начало за икономиката ни и бленуваното догонващо развитие?"

За догонващо развитие СДС говори отдавна, както и за удвояване на БВП. Последните години излизахме на растеж около 3.5%, а имахме нужда от 6-7 на сто. Що се отнася до тези 15 млрд. евро помощ, те са изключителна възможност за България. И трябва да бъдат инвестирани, а не похарчени. Сега има залитане по т. нар стартъп компании, но те са рисково начинание и не са работа на държавата. Държавата трябва да договори с ЕС модерни производства, които в момента активно се изтеглят от Китай. Например, доскоро 98% от медицинско-санитарните потребности на Европа се задоволяваха от Китай. Ето къде е нашата ниша. В тази връзка, аз харесвам Тръмп и много се надявам, че отново ще бъде избран за президент на САЩ. Когато го избраха за първи мандат, той влезе в сблъсък с германски автомобилостроители, построили заводи в Мексико. Той им наложи високи мита и им препоръча да върнат производството си в Германия, за да намали митата им. Тезата беше американското да се произвежда в Щатите, френското във Франция, германското в Германия, независимо, че в Китай и Турция е по-евтино. Не всичко трябва да е печалба.

Да се върнем у нас. Очаквате ли предсрочни избори?

Не. А и времето е малко.

А как би се почувствал СДС при едно бъдещо участие във властта, в явната или скрита компания на БСП и ДПС?

Основният опонент на СДС винаги е била БСП.

Но БСП не е изключено да попадне в управлението, доста червени функционери тайно мечтаят за това. Постави ли се въпросът за властта, клишето „национално спасение“ винаги влиза в действие.

Добрият вариант за България е дясно управление. Що се отнася до ДПС, не виждам ясна заявка за пряко участие във властта. Разочаровани сме по-скоро, че няма обединение сред десните партии.

Партии, които извършват национализации десни ли са?

В национализациите няма нищо дясно. Ако говорим за държавните бензиностанции, това не е дясна политика. Каква е ролята на държавата при продажба на горива?

Ще бъде ли СДС партньор на ГЕРБ във властта след парламентарните избори?

Вероятно ще имаме предизборна коалиция.

Разговора води Емил Янев

Румен Христов, председател на СДС

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във