Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АДВОКАТИ ОТ УОЛСТРИЙТ МОЛЯТ БАНКИТЕ ЗА ЗАЕМИ

Съдружниците в най-печелившите щатски правни фирми, които по-рано можеха да теглят аванси срещу очакваната годишна печалба, сега установяват, че кредитната криза ограничава сумите, които могат вземат предварително. Те не знаят какви приходи ще могат да си поделят в края на годината, като правен консултант прогнозира до 15% спад. Някои адвокати са принудени да вземат банкови заеми с лихва, ако се нуждаят от пари в брой извън месечните минимуми, определени в партньорските им договори.
По данни на агенция Блумбърг броят на сключените сделки, по които се ползват скъпоплатени консултанти, е намалял с 34% тази година. Освен това по-малко от тях се оспорват съдебно, така че юридическите кантори орязват разходите си навсякъде, където е възможно. Това е първото сериозно затягане на коланите след спукването на технологичния балон през 2000 г. и рецесията, последвала терористичните атаки в САЩ от 11 септември 2001-ва.
С пресъхването на кредитните пазари в Лондон и Ню Йорк преди година най-големите световни банки и брокерски къщи бяха принудени да регистрират повече от 480 млрд. щ. долара като отписани активи и загуби. Главните изпълнителни директори на Ю Би Ес (UBS AG), Ситигруп (Citigroup Inc.), Мерил Линч (Merrill Lynch Co.),Уаковия (Wachovia Corp.) и Америкън интърнешънъл груп (American International Group Inc.) напуснаха или бяха отстранени. А икономиката забави темповете си до нива, характерни за периоди на рецесия.
Този спад естествено се отрази негативно на бизнеса на правните фирми, които процъфтяваха по-рано благодарение на значителните си приходи от свързани с финансовите сделки услуги, които предоставяха. За да упражняват бизнеса си, на много адвокатски кантори сега се налага да вземат с 25% повече заеми, отколкото миналата година.
Андрю Джонмън е шеф на екипа за професионални услуги на банката Барклис, която има за клиенти 15 от 50-те най-печеливши юридически компании в САЩ. Той твърди, че една фирма (която естествено не назовава) урежда персонални заеми от 250 000 щ. долара на всеки съдружник, докато печалбата дойде, като адвокатите плащат 3.5% лихва.
Молбите за кредитни линии от съдружници в правни кантори са се увеличили значително, казва и Дан ДиПиетро, който е шеф на отдела за връзки с клиенти - юридически фирми в Ситигруп, и работи с около 650 правни кантори. Поради собствените си проблеми корпоративните клиенти забавят плащанията си към правните консултанти, обяснява той.
Доста големи правни кантори вече пристъпват към съкращения на адвокати и обслужващ персонал. Други отлагат датата за назначаване на току-що завършили образованието си младши сътрудници. Този ход може по-късно да навреди на репутацията им или да засегне приема на студенти във висшите училища по право.
Най-старата правна фирма в историята на САЩ - Кадуалъдър, Уикершам и Тафт (Cadwalader, Wickersham Taft), обяви в края на юли, че освобождава 96 адвокати само седем месеца след като бяха уволнени 35 техни колеги. Нюйоркската компания имаше на разположение 720 юристи в най-добрите си времена. Сега техният брой е намалял на 580. Кадуалъдър, която е юридически съветник на много от най-големите инвестиционни банки, включително и Морган Стенли (Morgan Stanley) и Мерил Линч (Merrill Lynch Co.), беше седмата в списъка на най-печелившите правни компании в САЩ през 2007-а, като доходът на всеки съдружник възлизаше на 2.7 млн. щ. долара.
Базираната в Чикаго юридическа фирма Зоненшайн, Нат и Розентал (Sonnenschein, Nath Rosenthal), в която работеха 700 души, уволни през май 37 свои адвокати и 87 служители от помощния персонал и прекрати договорите на шестима от съдружниците, на четирима опитни юристи, и на 27 младши сътрудници, които работеха предимно в сектора на недвижимите имоти. Освен това компанията отложи датата за започване на работа на 20 от новоназначените 24 млади сътрудници от септември за 15 ноември.
Телен Рейд Браун Рейсмън и Стайнер (Thelen Reid Brown Raysman Steiner) - базирана в Ню Йорк правна компания с 550 души персонал, чиито съдружници са спечелили средно по 810 хил. щ. долара миналата година, също отложи датата за започване на работа на 39 нови сътрудници от 22 септември на 5 януари следващата година, спестявайки по този начин 1.8 млн. щ. долара от заплати. През март Телен съкрати 26 юристи, работещи главно в секторите структурни финанси и недвижими имоти. Компанията води преговори за сливане с няколко сродни фирми, но засега не уточнява с кои.
Освен че авансовите плащания на съдружниците се ограничават, финансовото изцеждане означава, че все по-малко адвокати на заплата ще стават съсобственици, а работещите ще бъдат любезно помолвани да излязат по-рано в пенсия, тъй като фирмите наистина наблюдават стриктно разходите си във всяко едно отношение - от програмата за назначаване на младши сътрудници до кръга от съдружниците.
Що се отнася до приходите и печалбите, юридическите кантори би трябвало да са радостни, ако успеят да излязат на нула тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във