Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Администрацията превзела 1200 паркоместа, общината губи милиони

Борис Бонев

Организацията "Спаси София" и общинският съветник Борис Бонев обявиха, че Столичната община губи милиони левове на година, тъй като държавни институции не плащат за паркоместата, които ползват. 

"Става дума за над 1200 паркоместа. Повечето от тях са в центъра на София, където пространствата са най-ограничени. Нашето проучване показва, че общинските и държавните структури са си превзели тези места незаконно и изобщо не плащат за ползването им. От това Столична община губи милиони левове на година, а гражданите са лишени от реални места за паркиране", е позицията на "Спаси София".

Бонев настоява за драстично намаляване на служебните абонаменти на институциите. Доклад с такова предложение ще бъде внесен в Общинския съвет. Освен това ще бъдат внесени писма във всички министерства с призив министрите сами да се откажат от тях.

Като пример за лошата практика се посочва, че Министерство на икономиката е присвоило повече от 40 служебни паркоместа върху общински имоти - без договор и без да плаща на Столичната община. Парадоксалното е, че Общината ползва незаконно и безплатно над 70 места около ул. "Московска" № 33, Народното събрание има над 220 места, а Министерския съвет - над сто.

"Искаме да върнем града на софиянци, а намаляването на местата на институциите ще освободи стотици нови паркоместа за свободно ползване! Докато гражданите и бюджета са ощетени, мнозинството държавни и общински институции не заплащат нито стотинка за ползването на публичните пространства за паркиране и спомагат за мръсния въздух, грозната и рушаща се градска среда и задръстванията", изтъкват  от организацията "Спаси София".

Facebook logo
Бъдете с нас и във