Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АДМИНИСТРАЦИЯТА НА КОСТОВ РАЗЧИСТИ ПЪТЯ ЗА НОВАТА ВЛАСТ

Администрацията на Министерския съвет се отчете за четиригодишната си дейност и разтвори вратите на правителствения архив за журналисти. За да се осигури приемственост, Иван Костов призова всички заместник-министри и шефове на дирекции в МС да бъдат на работа на 24 и 25 юли и да запознаят новите управници с механизмите на работа и документацията.
Всички оригинали на решенията на бившето правителство са налице и нищо не е изчезнало. Това обяви Юлиана Николова, директор на дирекция Европейска интеграция и изпълняваща длъжността главен секретар на МС, във връзка с изказаните опасения, че някои документи могат да бъдат разчистени. Бившият главен секретар Елиана Масева подаде оставка, след като стана депутат в 39-ото Народно събрание.
Кабинетът Костов е приел 6533 акта за четирите години управление. От тях 1299 са постановления, 3494 - решенията, 240 - разпоредбите, 1500 - протоколните решения. Отчетени бяха 138 проекта за нови нормативни актове и 148 за изменение и допълнение на стари.
Цялата документация от мандата на Костов и част от актовете на правителството на Стефан Софиянски се съхраняват в отделна стая на Дондуков 1. В друга се пазят актовете на всички предишни кабинети, а в трето помещение са събрани секретните документи. Деветдесет и пет от решенията и разпорежданията на последния Министерски съвет са секретни.
Отиващата си администрация се похвали и със създадената информационна система за поддържане на регистъра за административните структури и за обществените поръчки.
Общо 27 065 жалби и сигнали на граждани са разгледани в приемната на правителството от 1997 до 2001 г., заяви шефката на дирекция Информация и връзки с обществеността Албена Ивайлова. Основните проблеми, които вълнували хората, били свързани със социалното подпомагане, поземлените комисии и аграрната реформа, с работата на съдебните органи и общинската администрация. Един казус бил разрешен след намесата лично на Иван Костов, а цялата поземлена комисия в Министерството на земеделието била сменена заради това, че системно не отговаряла на сигнали на граждани.
Нямам впечатление, че сред администрацията има напрежение заради смяната на властта, каза Юлиана Николова. Според Елиана Масева, около година-година и половина е била необходима, докато тя влезе в час и усвои механизмите на работа в Министерския съвет.
Така или иначе, на новия кабинет му предстои да решава сложна задача. Въпреки заявеното желание за приемственост и от двете страни отговорът й тепърва ще се изяснява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във