Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Адаптацията към климатичните промени означава да използваме решения от природата

Климатичните промени са тук и ние трябва да се адаптираме към тях. Екстремните прояви на времето стават все по-ощетяващи и науката е категорична - ще имаме повече наводнения, засушавания, пожари. „Но ако се научим да се пазим и използваме решения, базирани на природата, можем да се справим, защото природата е минавала през различни катаклизми и е успявала да еволюира. Ние трябва да направим същото”. Това каза вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в началото на проект с мерки за адаптация към промените в климата. За него важното е да се даде началото на цялостен процес в България, който да е осъзнат и да води до развитие, а не само до предотвратяване на щети.

Проект „Въвеждане на мерки за адаптация към променящия се климат в общините Гълъбово, Горна Оряховица и Стамболово“ е насочен към по-ефективни действия за справяне с последствията от климатичните промени, включително за редуциране на емисиите на парникови газове и при екстремни климатични събития. В Гълъбово и Горна Оряховица ще се постави покривна фотоволтаична система върху сградите на двете общини. В Стамболово се организира залесяване на общински терени за смекчаване и адаптация към климатичните промени в областта на биоразнообразието и екосистемите.

Според министър Борислав Сандов сега общините са три, но по този механизъм ще бъдат подкрепени и други: „Тези общини са белите лястовици - първопроходците, които показват добрите примери. Националната стратегия за адаптация към климатичните промени е останала по-скоро на хартия, тъй като не е имала ясен план и финансова подкрепа”.

Целта на проекта е да подобри компетентността на общинските служители при планиране на мерки за смекчаване и адаптиране към климатичните промени. Ще се преразгледа и оцени ефективността на действащите стратегически планове и мерки на местните власти.

Проектът се финансира по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ (ПООСКП) на ФМ на ЕИП. Програмен оператор на ПООСКП е МОСВ. Стойността на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 723 308 лева, а срокът за изпълнение – 24 месеца. Бенефициент на проекта е община Гълъбово, а общините Горна Оряховица и Стамболово са партньори. Бюджетът на Програмата „Опазване на околната среда и климатични промени“ е 15,29 млн. евро – 13 млн. евро безвъзмездна помощ от ФМ на ЕИП 2014 – 2021 и 2,29 млн. евро национално съфинансиране. Програмен оператор на ПООСКП е дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз и международно сътрудничество“ към МОСВ, а партньор – Норвежката агенция по околна среда/Norwegian Environment Agency (NEA).

Facebook logo
Бъдете с нас и във