Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АББ открива нов завод за продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане в Петрич

Петата производствена база на АББ в България и втора в Петрич бе официално открита от министър-председателя Бойко Борисов.

Шведско-швейцарската компания АББ открива своята най-нова производствена база в България само единадесет месеца след официалния старт на строителството. Построена върху обща площ от 7400 кв. м, сградата ще създаде още 420 работни места в областта на производството на продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане, съобщиха от фирмата. Съоръженията включват производствено хале с площ от 3500 кв. м, административна част и логистични и диспечерски зони за дистрибуция на продуктите.

Новият завод е инвестиция на зелено в размер на 7 млн. лева и е изграден до първата производствена база на АББ в Петрич. Производството предлага модерни работни места за заваряване, предварителен монтаж, окончателен монтаж и изпитване на модулна апаратура за монтаж на DIN-шина, разделени на ръчни и полуавтоматизирани операции.

"През последните 25 години АББ е инвестирала над 230 млн. лева в България и този завод е поредното доказателство за последователния ход на развитие на нашата компания в страната", заяви Десислава Михтарска, Управител на новия завод в Петрич. Новото производство е важна стъпка към бъдещето на АББ и създава мост между класическите продукти ниско напрежение, и нарастващия брой дигитални решения, които АББ доставя на своите клиенти по цял свят. "Освен всичко това си партнираме с училища и университети с цел да подкрепяме образованието около нашите заводи", добави Михтарска

Първата производствена база на АББ в Петрич е построена през 1996 година върху обща площ от 5000 кв. метра. Петричкият клон на компанията произвежда продукти за управление ниско напрежение и монтиране върху DIN шина. Клиенти на завода са компании на АББ от Германия, Италия и Швейцария.

Според Оливър Илтисбергер, глобален директор за бизнес направление "Интелигентни сгради" на АББ, разширяването на производството в Петрич с втори завод е възможно само благодарение на отличната работа на местния екип, своевременната доставка и изключителното качество на продукцията тук. "Прекрасно е да видим, че бизнес направлението за електроснабдяване и електрообзавеждане разширява своите производствени мощности, за да предоставя по-безопасни, по-устойчиви и по-интелигентни продукти, които ще носят стойност за нашите клиенти по цял свят", каза Илтисбергер.

Освен двете си производствени бази в Петрич, АББ разполага и с два завода за продукти ниско и средно напрежение в Раковски, както и производствена база за продукти високо напрежение в Севлиево. Във Варна компанията има и модерна сервизна станция за турбокомпресори, която обслужва клиенти както от българското, така и румънското крайбрежие на Черно море. Централният офис на АББ в България се намира в София. Компанията разполага с над 2800 служители в страната.

Продължавайки своята над 130-годишна история на иновации, АББ управлява четири ориентирани към клиентите, световни водещи бизнеси: Електроснабдяване и електрообзавеждане, Индустриална автоматизация, Задвижване и Роботика и Дискретна автоматизация, поддържани от общата дигитална платформа ABB Ability™. Водещият бизнес Енергийни мрежи на АББ ще бъде продаден на Hitachi през 2020. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с над 147 000 служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във