Банкеръ Daily

Управление и бизнес

96% от територията на страната ще бъде покрита с кадастрална карта

Изграден е кадастър за всички областни градове, отбеляза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев

"До края на годината очакваме да се постигне покритие на 96% от територията на страната с кадастрална карта". Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев пред Общото събрание Национално сдружение недвижими имоти. Завършването на кадастралната карта и кадастралните регистри за цялата страна има важна роля за стимулиране на инвестиционните процеси и икономическия растеж.

Изграден е кадастър за всички областни градове, в голяма част от общинските центрове и населени места и територии с активен пазар на имотите и засилен инвестиционен интерес, обхванати са цялото Черноморско крайбрежие, планинските и балнеоложки курорти вече.

Очаква се до 4-5 години да завърши изработването и на специализираните карти в най-различни инвестиционни сфери като надграждаща информация  на кадастралната карта, стана ясно от думите на заместник-министъра. Той беше категоричен, че специализираните карти са изключително ценни за планирането на различните видове зони и инвестиционни намерения, защото ще съдържат информация за строежи, съоръжения, сервитути, подземна и надземна инженерна инфраструктура, водни източници, трайни насаждения, подземни богатства, релеф и други детайли, важни за един проект.

"Важно и необходимо е да има конструктивен диалог между институциите и бизнеса, още по-важно е да обменяме идеи, мнения и опит", подчерта заместник-министър Йовев. Приоритет в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е развитието на строителната индустрия и инвестиционните процеси в регионите, тъй като те са фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във