Банкеръ Daily

Управление и бизнес

920 наши компании получават 93 млн. лв. за енергийна ефективност

До средата на септември 920 български компании ще получат над 93 млн. лева безвъзмездни средства за енергийна ефективност.

Микро, малките и средни предприятия са одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", която се изпълнява от Министерството на иновациите и растежа.

С предоставените средства фирмите ще могат да закупят енергоспестяващи машини и съоръжения, както и да направят модерна изолация на производствените бази. Така ще намалят разходите си за електроенергия, природен газ и течни горива.

Всички одобрени дружества са от преработващата промишленост. Основната част от тях се занимават с производството на мебели, на метални конструкции и изделия, на пластмасова, дървена и метална дограма, на облекла, хляб и хлебни изделия.

Най-много са предприятията от областите Пловдив и София-град, съответно 140 и 100 компании. Заявената от тях подкрепа е за повече от 20 милиона лева. Най-нисък интерес към мярката е имало от фирмите в област Видин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във