Банкеръ Daily

Управление и бизнес

90% от руските бизнесмени оценяват бизнес климата в страната като незадоволителен

Около 90% от предприемачите оценяват икономическото положение в руските региони, свързано с техния бизнес, като незадоволително, съобщи вицепрезидентът на Търговско-промишлената палата на Русия Елена Дъбова.

"В регионите, поради високата данъчна тежест, се разви трудна ситуация за малките и средните предприятия. Проведохме проучване, което показа, че 44% от предприемачите забелязват влошаване на състоянието на бизнеса в регионите, но досега това положение не ги е засегнало. Други 43% от предприемачите заявиха, че икономическата ситуация в регионите се е влошила и това вече се е отразило на техния бизнес. Така достигаме до тревожни цифри: 90% от предприемачите оценяват бизнес климата в страната като незадоволителен", каза Дъбова по време на пресконференция.

Данните се основават на проучване, проведено от Търговската камара в края на 2018 г. - началото на 2019 г. Според Елена Дъбова, от една страна, президентът казва, че не е необходимо да се променя данъчната тежест, но всъщност тя се увеличава и положението се влошава.

Вицепрезидентът на Търговско-промишлената палата на Русия подчерта, че системата за изплащане на заплатите е доста трудна за бизнеса, въпреки опитите от страна на правителството да се опростят административните бариери за бизнеса.

Друга основна тежест за бизнеса, която Дъбова отбеляза, е необлагането, засягащо различни данъци за околната среда и такси по системата "Платон ”, информира "Инвест-Форсайт'.

Facebook logo
Бъдете с нас и във