Банкеръ Daily

Управление и бизнес

845 производители на оранжерийни зеленчуци заявиха помощ de minimis

Приети са 845 заявления по помощта de minimis за подпомагане на земеделски стопани, които произвеждат оранжерийна продукция. Фермерите кандидатстваха по схемата в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“.

Припомняме, че Управителният съвет на фонда реши да бъдат отпуснати 3.5 млн. лв. по de minimis на производителите на оранжерийни зеленчуци. Земеделските стопани, отглеждащи зеленчуци оранжерийно производство (домати, краставици и пипер), се подпомагат при ставка 5400 лв./хектар.

След съгласуване с бранша бе взето решение утвърденият ресурс да се предостави на производителите на оранжерийна продукция за покриване на част от производствените разходи по технологична карта за реколта 2022 година. Подпомагането важи както за отопляеми, така и за неотопляеми оранжерии.

След приключване на административните проверки средствата ще бъдат изплатени на земеделските стопани.

Оранжериите за производство на зеленчуци у нас са с площ 898 хектара, като 300 ха от тях са отопляеми - с природен газ, геотермална енергия, пелети. Климатичните условията на страната ни определят сезонния характер на зеленчукопроизводството и основната цел и значение на оранжерийното производство е да реши проблема с целогодишното снабдяване на пазара с пресни зеленчуци.

От началото на годината до момента оранжерийните домати са поскъпнали  от 2.36 лева до 4.16 лева на килограм на едро с включен ДДС.

При оранжерийните краставици цената се е повишила по-скромно - от 3.39 лева на 3.49 лева на килограм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във