Банкеръ Daily

Управление и бизнес

81% от българските общини успешно кандидатстват за безплатен интернет

215 общини от България (81% от всички 265 общини) са кандидатствали успешно чрез подаване на своите кандидатури на портала на инициативата WiFi4EU.eu. Само 16 от предварително регистрираните 231 български общини по технически причини не са успели да се включат в борбата за ваучери. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията чрез своите информационни кампании, оказваната разяснителната и технологична подкрепа допринесе за сериозния брой на успешно подадените кандидатури от България.

Европейската комисия представи информация за отворения от 7 до 9 ноември 2018 г. конкурс по инициативата за безплатен високоскоростен безжичен достъп до интернет на обществени места в целия Европейски съюз WiFi4EU. В конкурса са участвали общо 13 198 общини, като 4000 от тях са изпратили своите кандидатури още в първите 10 секунди на конкурса.

През декември Европейската комисия ще обяви печелившите общини и ще връчи ваучери на 2 800 общини от целия ЕС. За всяка страна могат да се раздадат минимум 15 и максимум 224 ваучера. В случай че българските общини  са успели да предоставят навреме допълнителните документи, изисквани за сключване на споразумение, то всички те имат възможност да получат ваучерите си още в този конкурс на инициативата.

Общините, които сега не успяха да кандидатстват ще имат възможност да се включат в следващите конкурси. Бюджетът на програмата до 2020 г. е 120 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във