Банкеръ Daily

Управление и бизнес

80% от компаниите у нас - притеснени за цената на енергията

Общо 80 на сто от българските компании са притеснени от цените на енергията и суровините през следващата година, показва европейско икономическо проучване.

Допитването е осъществено от организацията на Европейските търговски палати през септември и обхваща 770 български и 52 000 европейски фирми. 

Цените на електроенергията и суровините, както и липсата на квалифицирана работна ръка и високите разходи за труд са сред основните проблеми за фирмите у нас след началото на COVID-кризата, казва Цветан Симеонов - председател на Българската търговско-промишлена палата: 

"В пъти има в някои сектори увеличение на суровините. Енергията е също във фокуса на неправителствените организации и това е така от три години насам, но сега вече става доста нетърпимо положението".

Най-тревожният от всички показатели за България са данните за инвестициите, които компаниите планират. Едва 23 на сто очакват ръст на инвестициите догодина при 34 на сто за тази година и 46 на сто за 2020-та.

Останалите притеснения на българския бизнес съвпадат с проблемите в Европа - прекъснати вериги на доставки, свиване на потребителското търсене, ограничения в пътуванията и евентуално удължаване на мерките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във