Банкеръ Daily

Управление и бизнес

80% от гражданите на ЕС смятат че нямат контрол над личните си данни

Защитата на личните данни е топ приоритет на Българското председателство. През всичките шест месеца страната ни ще работи усилено за развитието на единния цифров пазар и уменията на бъдещето. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, която откри конференцията „GDPR Sofia“, посветена на влизането в сила на Общият регламент за защита на личните данни - General Data Protection Regulation, след по-малко от 4 месеца, на 25 май.

Форумът, организиран от Дигитална Национална Коалиция, се провежда под патронажа на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Дискусията е организирана с цел да се обсъдят новите правила, задължения и ползите за бизнеса след въвеждането на регламента, който ще замени националните законодателства на 28-те държави от ЕС.

За да развием цифровата икономика е задължително да гарантираме правата на потребителите, каза министър Павлова. Тя цитира проучванията на Европейската комисия, според което 80% от гражданите на ЕС смятат че нямат контрол над личните си данни, а именно общият регламент за защита на данни дава възможност да спечелим това доверие.

България пое от Естония пакет от 15 законодателни „дигитални“ досиета, по които трябва да води много диалози и триалози, за да намери компромис между различните позиции на потребители, доставчици и институции, каза министър Павлова. Амбициозната програма на Българското председателство предвижда приключването на реформата в няколко области, сред които нелесните - авторското право, приемането на електронния код (БЕРЕК), регламента за свободно движение на не-лични данни, посочи министър Павлова.

Целта е да завършим единния цифров портал, който ще направи административни изисквания в различните държави членки лесно достъпни за всеки бизнес, обясни тя. Голямо предизвикателство е е и приемането на регламента за защитата на електронните данни или т. нар. “e-privacy”. Този регламент ще допълни общия регламент за защита на данни, където се касае за електронни комуникации. Българското председателство вече започна обсъжданията на експертно ниво в Съвета за връзката между двата регламента и как ще бъдат прилагани на практика. Всичко това е важно защото в Европа има много иновативни малки и среди предприятия („start-ups“), но в момента в който те се разраснат, се местят в САЩ. Причината да не можем да ги задържим в Европа е липсата на регулаторна рамка, която не им позволява да се развиват и да работят свободно в целия вътрешен пазар. А информационните технологии не разпознават физическите граници. Затова е изключително важно да създадем ясна правна рамка, в която бизнеса и потребителите да имат равни възможности из целия ЕС.

Освен ролята на потребителите, е важна и ролята на администрацията на местно и на национално ниво, посочи министър Лиляна Павлова. Тя допълни, че завършването на цифровия пазар в Европа е от изключителна важност за всички и усилията в тази насока ще продължи в партньорство и по време на следващото Австрийско председателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във