Банкеръ Daily

Управление и бизнес

70% от износа ни към ЕС отива в шест държави

През октомври и ноември миналата година износът на България към страните от Европейския съюз е намалял, констатира националната статистика. 

В промеждутъка от януари до  ноември 2020 г. експорът на стоки към тези държави намалява с 5.4% в сравнение със същия период на 2019 г. Стойността му е  33.06 млрд. лева. Основните ни търговски партньори в общността  отново са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които приемат  70% от изнесените български стоки за държавите членки на Евросъюза. България пък има положително търговско салдо с пет от тези държави (без Италия). Най-голямо е то в стокообмена с Германия, Белгия и Гърция. Експортът към всяка  от шестте държави, които са основни наши търговски партньори, надхвърля два милиарда лева. 

Търговията с Германия и с Белгия се отклонява от негативната тенденция на намаление в експорта за ЕС и за тях страната ни изнася  повече продукция. 

Германия 

остава най-големият ни търговски партньор в Евросъюза. За единадесетте месеца на миналата година сме си разменили стоки на обща стойност 14.72 млрд. лева. И най-вероятно ще се сбъднат прогнозите, че стокообменът ни с най-голямата европейска икономика ще е около 8 млрд. евро, но ще има лек спад в сравнение с последните години заради пандемията. С подкрепата на немските фирми у нас износът ни продължава да расте - с 0.4%, и в края на ноември той е в размер на 8.10 млрд. лева. В същото време нов спад има при вноса на немски стоки у нас - той е за 6.62 млрд. лева (-9.2%). Но търговското салдо остава положително за нашата страната и дори нараства (+1.48 млрд. лева). За последните години се забелязва, че най-голям е износът на текстилни изделия и облекла,на машини, електроника, неблагородни метали и изделия от тях и други.

През първото тримесечие на 2020 г. потокът на преките чуждестранни инвестиции от Германия в България е 43.1 млн. евро, през второто е отрицателен - минус 8.8 млн. евро, а през третото тримесечие е 96 млн. евро.

Между януари и ноември сме изнесли повече стоки и за

Белгия

Българският експорт е бил за 1.73 млрд. лева (+7.9%). Вносът за този период у нас намалява с 13.9% и е в размер на 998.9 млн. лева. Това ни осигурява положително търговско салдо, което вече е 731 млн. лева. Двустранният стокообмен възлиза на 2.72 млрд. лева. Кралство Белгия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България, а е и сред големите инвеститори у нас.  То разполага с ефективно действащи механизми за застраховане на експортните кредити и инвестиции в България. 

За деветте месеца на миналата година инвестициите от Белгия са с отрицателна стойност - минус 22.9 млн. евро, (минус 60 млн. евро за първо тримесечие, 33.5 млн. евро за второ тримесечие и 3.6 млн. евро за трето тримесечие).

И към други осем страни от ЕС расте износът на български стоки през единадесетте месеца на миналата година.

 

С Италия

търговското салдо остава отрицателно и то се увеличава до 405.7 млн. лева. Като отчетем факта, че страната е сред най-силно засегнатите от коронавирусната пандемия, която затрудни  икономическите връзки между фирмите ни. Това обяснява и силния спад при износа, и при вноса, които намаляват съответно с по 13% и с 13.6 на сто. Търговията за единадесетте месеца на миналата година е в размер на 7.35 млрд. лева. Италианската търговска камара в България е в основата на активните търговско-икономически връзки. 

До края на септември миналата година преките чуждестранни инвестиции от Италия в България възлизат на 2.74 млрд. евро, с което страната се нарежда на четвърто място по показателя след Холандия, Австрия и Германия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във