Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

7 МЛН. ЛЕВА ПО-МАЛКО ПОЛУЧИ ТЕРЕМ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА ХЕЛИКОПТЕРИТЕ

Тринайсет милиона лева ще получи Терем ЕАД от израелската фирма Елбит системс за участието си като подизпълнител във възстановяването и модернизацията на вертолетите Ми-17 и Ми-24 на българските Военновъздушни сили. Подписаният през седмицата контракт е за срок от три години и е част от сключеното на 2 декември 2005-а споразумение между Министерството на отбраната и Елбит системс за 57 млн. евро. Срещу тези пари израелците се задължиха да възстановят летателната годност и да удължат с 15 години летателния ресурс на 12 щурмови вертолети Ми-24 и 6 транспортни машини Ми-17, както и да привлекат като подизпълнители заводите Терем Летец - София и Терем Георги Бенковски - Пловдив.
Според първоначалната договореност двете български фирми трябваше да получат 20 млн. лв. за това, че в халетата им ще се извърши цялостният ремонт на машините, включително и модернизация на комуникационното и навигационното оборудване и системите за опознаване по стандартите на НАТО и международната въздухоплавателна организация ICAO. За малко повече от два месеца обаче, без явни причини, Елбит системс редуцира подизпълнителския договор до 13 млн. лева. По най-груби сметки това прави близо 35% по-малко и някои експерти са на мнение, че при тази ситуация българските подизпълнители на практика ще работят на загуба. Наистина в контракта с израелската компания се предвижда през септември той да бъде актуализиран с още 5 млн. лв., но при определени от Елбит системс условия. Израелците поемат ангажимента под формата на офсетна програма да предоставят ноу-хау и технологии на Терем, да обучат квалифициран персонал за ремонт и поддръжка на машините, да създадат нови работни места за 300 души и да изградят нови халета.
Всеки месец от хангарите на Терем трябва да излиза по един модернизиран вертолет, като Елбит системс са поели задължението и за сертификацията на техниката, независимо от възникналите разногласия с Русия. Още през декември 2005-а срещу този договор остро реагира руският министър на отбраната Сергей Иванов. Той заяви, че модернизацията на съветското и руското въоръжение е фалшифицирана продукция. Според руските власти всички сделки за модернизиране на съветска техника по същество са незаконни, ако фирмата изпълнител не е получила лиценз. Такъв лиценз Елбит системс не притежава, а лицензите на Терем са изтекли. Въпреки това израелската компания сключи договор с румънското Министерство на отбраната за модернизация на самолети МиГ- 21, както и контракт за модернизация на македонските хеликоптери.
Основната причина България да предпочете Елбит бе цената. Израелците поискаха за целия комплекс от дейности 57 млн. евро, докато конкурентите им от Sagem - 84 млн. евро, IAI - 103 млн., а BAE SYSTEMS - 137 млн. евро. Тепърва обаче предстои да се разбере сгреши ли военното ни ведомство с избора си, как ще се реши проблемът с лицензирането на ремонта и ще загубят ли от сделката предприятията на Терем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във