Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА БУЛГАРТАБАК ВСЕ ОЩЕ Е МЕЖДУ ЕЗИ И ТУРА

Работната група за изготвянето на стратегия за приватизацията на Булгартабак холдинг още не се е събирала, научи в.БАНКЕРЪ от пресцентъра на икономическото министерство. Причината е, че в нея трябва да бъдат назначени още двама души. Както е известно, неин ръководител стана Калоян Нинов, който във ведомството на вицепремиера Николай Василев отговаря за участието на държавата в търговски дружества. Освен него в групата ще е новият изпълнителен директор на Агенцията за приватизация, който според неофициална информация ще е досегашният шеф на Централния депозитар и на фондовата борса Апостол Апостолов. Вторият член ще бъде някой от заместник-министрите на икономиката. Мудността на течащите процедури обаче може да охлади ентусиазма на Василев, който мечтае цигареният отрасъл да стане частен до края на 2001 година. Междувременно догадките около продажбата на холдинга вече се трупат с пълна сила. Две са основните тези, които циркулират вече от месеци - че дружеството ще бъде раздържавено като едно цяло или че ще се продава на обособени части.
В средите на управляващото Национално движение Симеон Втори (НДСВ) засега като че ли надделява първата идея, макар всички да са убедени, че по този начин АП ще получи по-малко пари. Сериозното основание за тези нагласи е, че

само като обединена структура Булгартабак

може да се превърне в мултинационална компания. В противен случай дружеството ще бъде разделено на 22 фирми, конкуриращи се помежду си на вътрешния пазар, но без особени шансове за успешни продажби на продукция в чужбина. Освен това раздържавяването на целия холдинг ще създаде благоприятни възможности бъдещият собственик да поеме допълнителни ангажименти. Например да запази дейността на старите, неконкурентоспособни тютюневи заводи. Така със сигурност ще бъдат спасени хиляди работни места, и то главно от електората на коалиционния партньор на НДСВ - Движението за права и свободи. За сметка на това потенциалният купувач би получил по-облекчени условия при покупката на тютюневия монополист, смятат специалисти, близки до управляващото движение, и би могъл да настоява за отписване на част от задълженията на малките фабрики. Подобна схема противоречи на заявените намерения на младите икономисти от НДСВ за пълна прозрачност на приватизационния процес и за оттегляне на държавата от бизнеса. Но в името на стабилността на коалицията компромиси не са изключени.
Има и доста по-радикални идеи - за

продажба на мажоритарен пакет

от капитала на холдинга на фондовата борса. Засега те не са толкова разпространени сред хората, които ще вземат решението за метода на приватизация, но заинтересовани играчи на фондовата борса със сигурност ще окажат натиск и в тази посока. При този вариант акциите на Булгартабак ще станат собственост предимно на финансови институции, които имат интерес да го развиват като печелившо, публично дружество. Според анализатори на българския капиталов пазар, у нас единствено цигареният холдинг има сериозни шансове да прерасне в истинска мултинационална компания. Такова мнение застъпва и вицепремиерът Николай Василев.
Само за Булгартабак и за Банка ДСК може да се приложи успешно схемата с приватизация на мажоритарен дял на борсата, твърдят експерти. Но доколкото засега липсват официални заявления в тази посока, този вариант изглежда малко вероятен.
Не са малко и поддръжниците на тезата

тютюневият отрасъл да се демонополизира

Освен че продажбата на заводите на парче ще донесе повече пари на държавната хазна, тя ще доведе и до истинска конкуренция между независимите местни производители. В този случай проблем ще създаде разпределението на търговските марки, голяма част от които са собственост на холдинга.
Разпродажбата на обособени части се подкрепя от един от основните кандидати за покупката на цигарената ни индустрия - Бритиш Американ Тобако (БАТ). В писмо до в. БАНКЕРЪ отпреди седмица генералният мениджър на българския клон на компанията Филип Чарлс съобщи, че предпочита да придобие само някои ключови активи на Булгартабак холдинг. На този етап, в отсъствието на приватизационна стратегия, обаче е трудно да се каже нещо повече, допълва Чарлс.
Миналият петък интереса на БАТ към покупката на Булгартабак холдинг бе потвърден и от срещата на регионалния директор на концерна за Европа Георг Домислав с вицепремиера Николай Василев.

Перспективата

Ако нещата се развият в тази посока, голяма част от фабриките ще трябва да спрат работа. От всички производители на цигари сигурно бъдеще имат само благоевградският и софийският завод. С известни шансове да оцелеят са и предприятията в Пловдив, Стара Загора и може би Хасково, въпреки плачевното му финансово състояние.
Пловдивският Юрий Гагарин-БТ ще продължи да произвежда хартия и други консумативи за цигарите. Но голяма част от останалите дружества ще се превърнат просто в складове за тютюн на заводите в Благоевград и София. Такава със сигурност ще бъде съдбата на предприятията със стара техника, които бълват папироси с търговските марки Опал, Стюардеса, ТУ-134, БТ, Варна и Арда. На практика те от години изпълняват именно такива функции.
За цялата 2000 г. например Шумен-БТ е продал цигари за 426 хил. лева. Но е пласирал обработен тютюн на останалите фабрики в България за над 3.2 млн. лева. С други думи, над 85% от приходите на шуменското предприятие са от покупко-продажба на суровина, а не от производство. В подобно положение са и други фабрики, като плевенската например.
Според експерти тези заводи съществуват именно благодарение на снабдителските си функции по отношение на Благоевград-БТ. Така на практика стабилните дружества са финансирали останалите в холдинга срещу услугата да съхраняват тютюн. Тази практика едва ли ще се запази, ако отношенията между тях не бъдат облечени в съответната форма при изработването на бъдещата приватизационна сделка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във