Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БЕТА КОРП РАЗЧИТА НА ДЪРЖАВАТА И НА ГОЛЕМИ КЛИЕНТИ

Името на инвестиционен посредник Бета корп АД нашумя около операцията за изкупуване на книжата на дребните акционери в Солвей-Соди. Бета корп е създадена през 1994 г., но функционира като посредник от 1997 година.

Акционерите

От основаването й досега основен собственик на брокерската къща е председателят на управителния й съвет юристът Атанас Бойчев, който заедно с баща си държи около 45% от книжата. Безспорно най-интересната фигура сред останалите акционери е бъдещият заместник-министър на икономиката София Касидова. Досега тя работеше в лондонския клон на банката Креди Суис Фърст Бостън. Касидова притежава под 5% от капитала на Бета корп и освен това е член на надзорния й съвет. Тя обаче едва ли ще остане дълго там, заради преминаването си на висша държавна служба. Вероятно след назначението си тя ще подаде молба за напускане, след което ще свикаме извънредно общо събрание. Чак тогава Касидова ще напусне надзорния съвет. Цялата процедура ще трае към 45 дни, коментира пред в. БАНКЕРЪ Атанас Бойчев.
Предвижда се Касидова да ръководи евроинтеграцията в икономическото ведомство, а това със сигурност няма директна връзка с капиталовия пазар, така че тя няма да бъде използвана от дружеството за директни облаги, коментират запознати. Нейното участие в Бета корп, а и на още двама български икономисти, работещи в западни компании, е било повлияно от предвижданията за силно развитие на капиталовия пазар в България. Затова и управителите на Бета корп са се надявали да използват потенциала на Касидова и останалите при привличането на нови клиенти.
Другата възлова фигура сред миноритарните акционери на инвестиционния посредник е шефът на Дирекция Ликвидност в НЕФТИНВЕСТБАНК Юрий Станчев. Той е председател на надзорния съвет на Бета корп и притежава 6.65% от капитала й. Станчев е и причината играчите на пазара да свързват посредника с кредитната институция. В действителност той е наш акционер, преди да започне работа в банката, поясни пред в. БАНКЕРЪ Атанас Бойчев. Освен това ние сме извършвали много по-малко сделки с НЕФТИНВЕСТБАНК, отколкото с някои други банки, допълва той.

Сделките

Безспорно Бета корп предизвика най-голям интерес сред инвестиционната общност с акцията по изкупуването на книжата на Солвей-Соди за сметка на мажоритарния му собственик Солвей Шишеджам холдинг. Още в края на миналата година финансовата къща продаде на базирания във Виена холдинг част от държавния пакет от 12.36% от капитала на завода за производство на калцинирана сода. Тогава единичната цена на акция бе 6.60 лева. Солвей предложи същата стойност на всички останали собственици на книжа в предприятието. Но неговата оферта бе бойкотирана и почти никой не я прие. И с основание, защото половин година по-късно цената на акция, определена за същия пакет от белгийците, бе вече 13 лева.
Бета корп очевидно се специализира в продажбата на държавни дялове на фондовата борса. Досега чрез посредника са приватизирани към петнайсет пакета, като освен Солвей-Соди по-интересни са Петрол, Бимас - Русе, и пловдивското дружество Крепежни изделия.
Финансовата къща бе посредник и по продажбата на два пула от столичната общинска приватизация. В единия влиза фирмата Форум - собственик на терена в подлеза на НДК, върху която е разположен търговският комплекс, както и общинската фирма Чистота и кариерата Балша. Другият пул е съставен само от една фирма - Ирис 2000, за която още тече процедура.
През тази година Бета корп се пробва и в пласирането на облигационен заем на казанлъшкото предприятие М+С Хидравлик. Двете банки, които проявиха първоначален интерес към закупуването на такива книжа, Обединена българска банка и Пощенска банка, в последния момент се отказаха. Твърди се, че те са предложили същите условия на завода, но изискването им е било парите да бъдат оформени като банков кредит, а не като облигационна емисия. Преди години посредникът беше сключил и договор с козметичния завод Арома за вторично публично предлагане на книжата му. Идеята обаче бе провалена основно заради конфликта между акционерите на Астера холдинг - фирмата, собственик на Арома.
Клиентите

Бета корп е един от малкото посредници, които запазиха в общи линии клоновата си мрежа в провинцията, въпреки кризата на капиталовия ни пазар през последните години. Поделенията на посредника са в Пловдив, Стара Загора, Бургас и Русе и се издържат главно от търговия с компенсаторни инструменти. Очакванията на Атанас Бойчев са в бъдеще клоновете да търсят инвеститори за международните капиталови пазари. От известно време финансовата къща извършва операции основно на европейските борси, като се ориентира към клиенти с по-високи доходи. Комисионата на Бета корп за маржин* сделки е 0.5%, като минималната сума за Великобритания например е 30 англ. лири. Това означава, че таксата на Бета корп е твърдо половин процент за всякакви суми над 6000 англ. лири. При предлагания от посредника маржин инвеститорът може да търгува до петкратния размер на депозираната от него сума. Или ако той предостави на Бета корп например 10 000 щ. долара, с тези пари ще може да закупи акции за 50 000 щ. долара. Разликата от 40 000 щ. долара се осигурява като заем от брокерската къща в Лондон, с която работи Бета корп при лихва ЛИБОР** плюс 2 процента. Брокерите на посредника предлагат освен акции на световни компании и пакети върху колебанията в борсовите индекси с ограничаване на риска. Като цяло политиката на фирмата е насочена към клиенти с по-консервативна философия, които да извършват сделки дори веднъж на няколко месеца.

* При маржин-сделката инвеститорът взема назаем пари от инвестиционния си посредник, за да си купи книжа, за които смята, че имат потенциал за растеж. И тук спекулантът дължи определена лихва за предоставената му услуга.

** ЛИБОР е лихвеният процент, при който водещите лондонски банки отпускат заеми помежду си на междубанковия пазар за определен период.

Facebook logo
Бъдете с нас и във