Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет

Премиерът Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел. На 30 и 31 май в белгийската столица европейските лидери ще обсъдят ситуацията в Украйна и темите за сигурността и отбраната, енергетиката и продоволствената сигурност.

Ситуацията в Украйна 

Държавните и правителствени ръководители ще дискутират актуалните развития, свързани с руската военна агресия в Украйна и продължаващите действия на Европейския съюз в подкрепа на украинската страна. Предвижда се видеоконферентна връзка с украинския президент Володимир Зеленски.

Сигурност и отбрана 

Темата за сигурността и отбраната ще бъде обсъдена в контекста на последващите действия след Срещата на върха във Версай и Европейския съвет през март тази година. Акцент ще бъде поставен върху начините за повишаване на устойчивостта и отбранителния капацитет чрез инвестиции.

Енергетика и продоволствена сигурност 

По темата енергетика лидерите ще обсъдят представения от Европейската комисия план REPoweEU, целящ ЕС да стане във възможно най-кратък срок независим от руски изкопаеми горива чрез повишаване нивото на амбиция към възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност и диверсифицирането на газовите доставки. За продоволствената сигурност фокусът е върху необходимостта от смекчаване на ефектите от украинската криза върху глобалната продоволствена сигурност и предприетите от Европейската комисия до момента действия.

Българските приоритети 

За българското правителство от приоритетно значение е осигуряването на енергийната сигурност чрез реална диверсификация на източниците и маршрутите на доставки. Нарастващата геополитическа несигурност поради ситуацията в Украйна оказва осезаемо въздействие върху енергийния сектор. Наред с кризата с енергийните цени, преустановяването на доставките на газ за България от "Газпром експорт" на 27 април това поставя сериозни предизвикателства пред енергийните и икономическите ни системи. В тази връзка България последователно защитава позицията, че за преодоляване на тези предизвикателства са необходими незабавни и координирани действия в ЕС, с внимание върху мерките за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса, както и овладяване на високите енергийни цени, подчертават от Министерския съвет. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във