Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ще плащаме допълнителни 328 млн. лв. за тол такси

Точно 328 154 870 лева. С толкова трябва да се увеличат приходите на тол системата в България, ако бъде внедрена предлаганата от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) идея за разширяване на нейния обхват и за увеличаване на пътните такси, плащани от 1 март 2020 г и досега от камионите над 3.5 тона и от автобусите с над 8+1 места.

От АПИ предлагат тол системата да бъде разширена чрез включването към нея на 2935 км второкласни пътища, за които с решение на кабинета „Борисов-3“ вече повече от две години пътни такси не се събират. И още - действащите пътни такси за магистралите и пътищата І клас да бъдат увеличени между 2.1 и 5 пъти за различните категории камиони и автобуси.

Целта е приходите на тол системата от пътни такси, събирани от камионите и автобусите, да бъдат увеличени три пъти - до към 486 млн. лв. годишно, а не да се чудим какво по-напред да направим

със сегашните мизерни приходи от 158 млн. лева.

В Националното тол управление към АПИ постъпват приходи и от продажбата на електронни винетки за МПС с маса под 3.5 тона, т.е. от всички леки и лекотоварни коли и бусове под 8 места с това на водача. През 2021 г. от тях са събрани 271.9 млн. лв., което е със 113.8 млн. лв. повече, отколкото са платили всичките камиони и автобуси с българска и чужда регистрация, пътували в България.

„Няма друга държава, която от винетки да събира повече пари, отколкото от тол такси. Не може шофьорите на леките автомобили да внасят 64% от общия приход от пътни такси, а камионите и автобусите – едва 36 на сто“, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на обществена дискусия за бъдещето на тол системата, която се проведе по негова инициатива в понеделник (28 март).

„Който допринася повече за разрушаване на пътищата – трябва да плаща повече, в това съм убеден! А не всяка година да се чудим защо пътищата ни са в окаяно състояние и откъде да намерим пари, за да се ремонтират“, допълни регионалният министър.

Гроздан Караджов обясни още, че разширяването на платената пътна мрежа с второкласните пътища не е опит на правителството да пести бюджетни пари за сметка на данъкоплатците, а

възстановяване на справедливостта.

Вероятно малцина помнят, че в началото на 2020 г. второкласните пътища бяха извадени от тол системата по искане на превозвачите и по лично настояване на тогавашния премиер Бойко Борисов.

Министър Караджов припомни и други подробности от тол пейзажа. Предлаганите промени са разработени още през 2019 г. като ценови модел от Световната банка (СБ), съгласуван с Еврокомисията. По настояване на превозвачите (придружено от

сериозен лобистки натиск и заплахи

с блокади) обаче този модел бе орязан драстично не само с отпадането на второкласните  пътища, но и на тол таксите.

Сега АПИ предлага товарните автомобили вече да плащат за второкласните пътища между 0.04 и 0.07 лв./км - за камионите от 3.5 до 12 тона в зависимост от екологичната им категория; между 0.19 и 0.23 лв./км - за камионите над 12 тона с 2 и 3 оси и между 0.29 и 0.37 лв./км - за камионите над 12 т с 4 и повече оси.

Малките автобуси с маса до 12 тона ще плащат за второкласните пътища между 0.02 и 0.05 лв./км в зависимост от екокатегорията си, а големите автобусимежду 0.03 и 0.06 лв. на километър.

Предвижда се увеличение на пътните такси и за камионите,

пътуващи по първокласните шосета.

- вместо сегашните 0.04-0.07 лв./км (в зависимост от екокатегорията – бел. авт.), камионите от 3.5 до 12 тона вече ще плащат по 0.06-0.09 лв. на километър;

- камионите над 12 тона с 2 или 3 оси вместо 0.05-0.10 лв./км вече ще плащат по 0.22-0.25 лв./км, което е 2.5-4.4 пъти повече.

- за най-тежките таксите скачат на 0.32-0.39 лв. на километър.

Много по-ниско е предвиденото увеличение на пътните такси за автобусите – за да не поскъпнат билетите още повече. Заложен е и от два до три пъти ръст на пътните такси и за автомагистралите.

Разбира се, всички представители на превозвачи и спедитори остро възразиха срещу предлаганите промените в тол системата.

„В Евросъюза правителствата подпомагат превозвачите в тази  криза, а вие искате да ни отрежете главите“, заяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Той обяви, че редица държави от ЕС плащат на превозвачите субсидии от 400-500 млн. евро и помощи от 750 евро на камион. Други са

намалили ДДС ставките и акциза върху горивата,

а Хърватска е премахнала биодобавката, в резултат на което цената на дизела е паднала.

„Пазарната ситуация, в която се намираме, е коренно различна от тази, при която Световната банка разработи ценовия модел за тол системата. След въвеждането й вече повече от две години живеем в пандемична криза, миналата година започна и енергийна криза, а сега  – и война в Украйна, така че и дума не може да става за сравнение с 2019 г., когато е правен моделът. Основният ползвател на тол системата са фирмите за вътрешни  превози, така че увеличението на обхвата и на таксите ще натовари именно тях и съответно – крайния потребител. В крайна сметка реално българският потребител ще плати тази сметка, а не транзитният трафик. Затова апелирам отново да се анализира всичко, като пътните такси се вдигнат основно за транзитните пътища, а не за тези, които обслужват вътрешния трафик.

Предлагам и на следващата ни среща да присъства представител на транспортното министерство, защото

тук става въпрос за транспортна политика,

а не просто за събиране на пари за пътищата“, коментира Мартин Янев, заместник-председател на Клъстер „Зелен транспорт“. Той даде за пример Унгария, където транзитният трафик има право да се движи само по магистралите и затова плаща най-много пътни такси.

„Включването на пътищата ІІ клас ще е пагубно за регионалните превози. Да не помпаме инфлацията, която и без това е голяма!“, призова и Христо Радков от Българското обединение на шофьорите.

Дискусията приключи с обещание за нова среща между екипа на министър Гроздан Караджов и автомобилния бранш. 

Белчо Цанев

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във