Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Още не е ясно кога ще внесем в ЕК Плана за възстановяване

"Всичко зависи от доста трудните разговори в сферата на енергетиката." Така служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов отговори на въпроса кога ще бъде внесен Националният план за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. По думите му всичко друго е изчистено, освен темата за безвъзмездната финансова помощ. Също така грантовете трябва да се увеличат в текущата си версия. Всички други проекти са почти завършени, освен в някои технически детайли. Но в сферата на енергетиката предстоят дискусии между ресорното министерство и ЕК.

Вицепремиерът не пожела да коментира в какви срокове планът ще бъде внесен, защото в рамките на няколко седмици ще трябва "да се вземат решения, които е трябвало да бъдат взети преди години. В раздела за енергетиката и климата, например, в Плана е записано през 2035 г. България да постигне нулево потребление на въглища в енергийния микс, но пътят дотам не е зададен. 

Към днешна дата не са водени разговори Пеканов да се присъедини към политическия проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, след като напусне поста си в служебното правителство. "Няма такива разговори, заел съм се много сериозно с текущите задачи. Като член на служебния кабинет не мога да заемам позиция, така че не сме разговаряли по тези теми", посочи той. И допълни, че първо иска да види техните ясни политики, програма и чак тогава би коментирал дали се вписва в същия профил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във