Банкеръ Daily

Управление и бизнес

60/40 продължава въпреки "лъвския пай" за държавните фирми

Мерките 60/40 и "Запази ме" ще бъдат удължени. По мярката 60/40 до края на годината са предвидени 250 млн. лв., а по мярката "Запази ме" - 100 млн. лв., съобщи служебният вицепремиер Гълъб Донев. Решението бе подкрепено от работодателите и синдикатите в рамките на Съвета за тристранно сътрудничество.

Мерките засягат предприятия със спад в оборота и приходите от 30 и 40 процента, за които се предвижда подкрепа в размер на 50 и 60 процента от страна на държавата върху осигурителния доход на лицата за съответния месец и съответните осигурителни вноски от страна на работодателя. 

Според данни към средата на септември по мярката 60/40 са изплатени 1.498 млрд. лева. С тези пари са подпомогнати над 13 000 работодатели и е запазена заетостта на 311 000 работници и служители. 

Но както "БАНКЕРЪ" писа, днешните опасения са като вчерашните - мярката "60/40" отново е "прицелена" в големите държавни предприятия. При предишният социален министър Деница Сачева лъвският пай от субсидиите беше за държавните предприятия. От мярката са получили пари "Мини Марица-изток", "Български пощи", транспортните и логистични  предприятия към общините, включително софийският Център за градска мобилност, който е получил над 1.1 млн. лева. За озвучаването в метрото също е отпусната субсидия. Бизнесът обаче твърди, че след 1 юли тези фирми продължават да са сред най-подпомаганите, защото били големи работодатели.

"Mяpĸaтa 60 на 40 cтapтиpa минaлaтa гoдинa в мнoгo лoш дизaйн, пopaди тoвa пpeз aпpил 2020 г. Бългapия имaшe нaй-гoлям pъcт нa бeзpaбoтицaтa в EC. И тoвa бeшe peзyлтaт oт тaзи нecĸoпocaнa мяpĸa. Cлeд тoвa тя бe пpoмeнeнa, но със залитане в oбpaтнaтa ĸpaйнocт - мярката cтaнa изĸлючитeлнo paзтoчитeлнa и нeфoĸycиpaнa. Ceгa e мнoгo пo-дoбpa, в paмĸитe нa oгpaничeниятa“, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Haй-мнoгo ĸoмпeнcaции до момента са изплатени на предприятията от преработващата промишленост – над 397.8 млн. лв., за запазване на около 117 000 работни места. Сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ е подпомогнат с около 126.4 млн. лв. за 54 000 работни места. Към работодателите от търговията са насочени 107. млн. лв. за 34 000 работници и служители. Предприятията от добивната промишленост са получили 75 млн. лв. - за 9000 запазени работни места. А сектор "Транспорт, складиране и пощи“ – 82 млн. лв. - за близо 27 000 работници и служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във