Банкеръ Daily

Управление и бизнес

60 млн. евро за сектор туризъм от отпуснатите нови средства по ОПИК

От Националния борд по туризъм настояват държавата да осигури 60 млн. евро за малките и средните фирми в туризма от отпуснатите допълнително 120 млн. евро от Европейската комисия по Оперативна програма "Конкурентоспособност и иновации" (ОПИК), съобщиха от браншовата организация.

Средствата трябва да бъдат използвани за подпомагане на българските хотели, заведения, туроператори, екскурзоводи и авиокомпании, е позицията на борда по туризъм обяснява  изпълнителният директор Полина Карастоянова. Според нея субсиидиите трябва да бъдат предвидени за подпомагане на бранша, особено при очакваната нова вълна на пандемията. Освен това е необходимо да се предвидят и повече средства за реклама на България в чужбина за предстоящия зимен сезон и за лято 2022 г., отбелязва Карастоянова.
Европейската комисия одобри изменението на шест оперативни програми, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд, в България, Италия, Испания, Унгария и Германия в рамките на REACT-EU за общо 2.7 млрд. евро.
Увеличението на ресурса за България ще бъде използвано за подкрепа на оборотния капитал за малки и средни предприятия. Очаква се около 2600 от този тип фирми да се възползват от подкрепата.
В останалите държави основно ще бъде подпомогнат туризмът, подчертават от Националния борд по туризъм и посочва примери за това от Италия, Испания, Унгария и Германия.
REACT-EU е част от NextGenerationEU и предоставя 50,6 милиарда евро допълнително финансиране (по текущи цени) през 2021 г. и 2022 г. за програмите по политиката на сближаване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във