Банкеръ Daily

Управление и бизнес

60 дни неплатен отпуск ще се признават за стаж

Социалният министър обяви по време на брифинг в Министерски съвет, че считано от днес, общо 60 дни неплатен отпуск ще се признават за трудов и осигурителен стаж. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева.

"От началото на кризата около COVID-19 регистрираните безработни са под 100 000. Така общият брой на незаетите у нас вече е 300 776. Почти 29 000 човека пък са започнали нова работа от 13 март насам. С предприетите мерки успяхме да задържим ръста на безработицата”, заяви Сачева.

Тя каза още, че от 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7% и минималната ще стане 250 лв. 

"Всички социални плащания – детски, семейни, лични асистенти, и пенсиите, всички тези средства са гарантирани, няма да има забавяния или сътресения. Пенсиите ще бъдат увеличени с 6.7% от първи юли, минималната пенсия ще е 250 лева.  Към днешна дата в 240 общини 42 хиляди души се ползват от услуги за това да бъдат наети хора за обслужване на възрастни, хора с увреждания и хора под карантина. Стойността на услугата е над 45 милиона лева. Целевите средства за диагностика и лечение, изплатени през социалното министерство, - 1498 души, които нямат доход и здравни осигуровки, са получили възможността да получат болнично лечение на стойност 1 162 895 лв., които са преведени към НЗОК, каза Деница Сачева. 

Министърът съобщи също, че от 1 юли до 15 юли, компаниите за пътнически, градски, крайградски и друг пътнически сухопътен транспорт ще могат да кандидатстват за помощ от държавата в размер на 209 лева на заето лице за период от 6 месеца. С подобна дейност са заети общо 29 000 души. За тази мярка са отделени 40 млн. лева. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във