Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Ню Геймс" поиска фалит

„Ню Геймс“ АД (това е фирмата, чрез която Васил Божков контролираше приходите и разходите на "Национална лотария") е поискало обявяване в несъстоятелност. Молбата на дружеството е подадена в Софийския градски съд на 27 февруари, а на 28 февруари 2020 г. - с разпореждане на съда - е образувано дело №447/2020 по описа на СГС, става ясно от справка в информационната база данни на съда и в Търговския регистър.

Този ход изненада неприятно над 15 000 дребни търговци, продавали „билетите на късмета“. Причината е очевидна - те имат да получават огромни суми от „Ню Геймс“ и „Национална лотария“. Първо - защото вече няма кой да възстанови изплатените от тях дребни печалби. И второ - заради предплатените и непродадени талони, които - съгласно ремонта "Анти Божков" на Закона за хазарта - подлежат на унищожаване.

Обяснено с думи прости, за да си получат парите - не по-малко от 20-30 млн. лв. - тези над 15 000 дребни търговци трябва да бъдат "припознати" като необезпечени и непривилегировани кредитори на "Ню Геймс". А след това - да се наредят на опашка и да се задоволят с трохите, които ще останат след като държавата си вземе своето (не по-малко от 700 млн. лева. Ако има какво да остане, разбира се...

В същата безизходна ситуация са поставени и т. нар. лотарийни богаташи, които наистина са спечелили по един или два милиона. Съгласно договорите, които са подписали с организаторите на игрите, те получават печалбите си по следната схема: аванс от 200 000 лв.  (примерно), а остатъка - на равни вноски за срок от 20 години.  

Съгласно общите правила за лотарийните игри, приети през 2017 г. от Държавната комисия по хазарта (ДКХ), организаторите нямат право да изплащат големите печалби накуп, а на части и в строго регламентирани срокове. Щастливците обаче нямали нищо против, защото въпросното изплащане било гарантирано чрез специален фонд.

В суматохата около ремонта "Анти Божков" обаче, представители на управляващите изрично заявиха, че държавата няма да поеме  ангажимент за уреждане на отношенията, предизвикани от екстрената "забрана" на частните лотарии. Това "заявление" тутакси бе превърнато в законова норма. Без изобщо на някого да му хрумне мисълта, че по този начин се засягат интересите на десетки хиляди хора, които нито са действали недобросъвестно, нито са нарушавали писани и неписани правила.

И когато в началото на година неколцина от щастливците се престрашили да се обадят в "Ню Геймс" и да попитат защо договорените траншове за 2020 г. не идват, били шамаросани с отговора "Сметките ни са запорирани и нищо не можем да ви изплатим!"

Подробности около предстоящите скандали - в новия бр. 8 на в. "БАНКЕРЪ"

Facebook logo
Бъдете с нас и във