Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Районните кметове на "Демократична България" се борят за децентрализация

Демотивация на районната администрация, забавени проекти, липса на децантрализация и лошо управление на общинските имоти. Това са само част от проблемите, с които се сблъскват районните кметове на "Демократична България" в София.

Градоначалниците на 8-те столични района, в които политическото обединение спечели местните избори, се събраха на работна закуска с журналисти, отбелязвайки 100 дни от встъпването си в длъжност. Те споделиха в какво състояние са заварили районите си, какви са приоритетите им за развитие и кои са най-наболелите проблеми за живущите в кварталите.

Стана ясно, че общинските съветници от "Демократична България", заедно с районните кметове, са внесли доклад в Столичния общински съвет, с който искат децентралицзация на районните подразделения на Столичния инспекторат, които сега са подчинени пряко на Столичната община.

Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов посочи, че до 2 седмици започва изграждането на канализационен колектор на ул. "Хенрих Ибсен", без който няма как квартал "Кръстова вада" да се сдобие с канализация. Акцент в работата му е и "Манастирски ливади". Божилов заяви, че е успял да засили гражданския диалог като е направил 3 приемни дни за живущите в района. Освен това залата за обществени съвети се обновява и ще има условия за излъчване на заседанията на живо.

"Ходя пеша на работа и си гледам района. Създадохме официална Фейсбук страница, както и седмичен бюлетин, чрез които давам отчет за свършената работа", каза Божилов.

Големият проблем на "Студентски град", по думите на кмета му Петко Горанов пък е липсата на кадастрална карта. Той алармира, че още през 2012 г. тогавашният областен управител на София-град Даниал Кирилов обжалва кадастралната карта под "благовидния предлог - да бъде съхранена държавната собственост", а пък Агенцията по геодезия, картография и кадастър услужливо я оттегля. През 2015-а, със заповед на министър-председателя Бойко Борисов, е назначена многобройна комисия от експерти, която приключва своята работа през 2019-а, но кадастрална карта няма.

"Няма и политическа воля, за да се преодолее застоят, в който се намираме...Въвели сме една непопулярна мярка - преадресираме всички сигнали за нередности към министъра на образованието и до областния управител. Все още не съм се срещнал с министъра, въпреки заявеното от мен желание", обясни Горанов.

В "Слатина" има много улици, които са без тротоари, съобщи районният кмет Георги Илиев. Освен това в кварталите "Ситняково" и "Гео Милев" имало имоти на Министерството на отбраната, където било пълно със самонастанили се хора. Изпращани са писма до военния министър Красимир Каракачанов, но за момента няма резултати.

"Направи ми впечатление колко бавно се движат нещата, но такива са административните правила...От нашите 41 предложения, беше прието само едно от капиталовата програма и то само за една улица, която е 1 км", изтъкна Илиев.

Кметът на "Красно село" Росина Станиславова отчете, че на територията на района няма терени за детски градини, но има голям инвеститорски интерес за строителството на жилищни сгради. За 124-а детска градина са били изхарчени 700 хил. лева, а резултатът е "гола поляна със стени от гипсокартон".

"Районните кметове обикновено се наричат "пощенски кутии". Каквото им е изпратено за подпис, са го подписвали. Ние показахме, че сме различни, хората ни избраха, защото сме различни", обясни Станиславова.

Според кмета на "Лозенец" Константин Павлов в района има много места с неизяснена собственост. Целта му е да се направи анализ колко ще струват набелязаните мерки за подобряване на условията за живеене. С бързи стъпки е започнало и въвеждането на електронното управление в общината. ​

"Нашето предложение за Подробен устройствен план на "Борисовата градина" е да се изградят велоалеи от новите квартали на "Лозенец", за да стигат хората с велосипед до центъра. Проведохме две обществени обсъждания. Едното бе за "Бюджет 2020", а другото - за участието на гражданите във властта", посочи Павлов.

В "Овча купел" има само две улици с тротоари от край до край, това са "Боряна" и "Президент Линкълн", "похвали" се кметът Ангел Стефанов. Но се работело в тази насока.

"От няколко години общината търкаля един проект - парк "Кукуряк". Направих поредица от срещи. Следващата седмица проблемът със собствеността  трябва да бъде решен и догодина да започне изграждането  на парка", завърши оптимистично Стефанов.

Колкото до кмета на "Оборище" Николай Александров, той открои проблема с общинските жилища в центъра на столицата. В момента имало 36 свободни, които стоят празни, защото са в ужасно състояние. Мнението му е, че е необходимо да се променят критериите, по които се настаняват социално слабите в общински имоти. 

"Стана ясно, че никой от общината няма цел с действията си да оставя трайна следа. Няма нито една сфера, в която да има концепция....Борбата ми е центърът да запази вида на стара София, но и тук няма концепция. По време на разговорите ни с главния архитект на столицата Здравко Здравков той иска да остави усещането, че желае нещо да се случи, но г-жа Фандъкова не му позволява", каза Александров.

Кметът на "Средец" Трайчо Трайков пък е предприел, заедно със Столичния инспекторат и етажната собственост, инициативата да се изчистят графитите от фасадите на сградите. Трайков сподели и идеята си всеки адрес да има своя подзона за паркиране, за да могат гражданите да спират колите си близо до дома.

"Собственикът на паметник, който е държавата, чрез областния управител ми дава предписания да се грижа да обекта му. Става въпрос за паметника на Съветската армия. Ами, да си го преместят, ако му намерят място", заяви Трайков.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във