Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Каракачанов ще се вихри и в музикалния бизнес

S 250 cbd6e71f 4dca 46ef b050 a9352def8248

Най-богатата партия, чиято имотна партида изобилства от обекти за милиони в цялата страна, а черешката на имотната й торта  е  безцената сграда на централната столична улица „Пиротска“ № 5, е взела решение да печели от рок-концерти.

Това се случва  с любезното съдействие на главният архитект на София Здравко Здравков . Преди месец той  е променил предназначението на намиращия се  доскоро там магазин за дрехи. И на партерния етаж  там вече се вихри   Рок-клуб "Мюзик джем“

От информацията за издаденото и вече влязло в сила строително разрешително се разбира , че става дума за разгърната застроена площ  от 1479. 5 кв.м. със също толкова голям сутерен . Странно е обаче защо самото строително разрешително не е публикувано на официалната страница на Направление „Архитектура и градоустройство“, което е задължително . А още по-странно е , че разрешителното  е ...подменено с друго,  което се отнася за  жилищна  сграда в 10-ти микрорайон на...кв. „Люлин“. Може би това  да е техническа грешка, но тя очевидно е повторена няколко пъти, тъй като при проверка по датата и номера на неговото издаване - резултът е  все същият. Но може и да не е. Просто това е начинът да се парира нечие "нездраво" любопитство с цел да се разбере какво точно е съдържанието на реалното разрешение, както и за мотивите, с които собствениците на сградата са го поискали.

Очевидно всичко е вървяло със  завидни за нашенската действителност темпове, защото от  "Фейсбук" научаваме, че само ден след влизането в сила на строителното разрешение - на 24 януари, на 25-ти вече е имало "взривяващо парти 21 YEARS HMSU with ANDY C"....

Кога младите воеводи са успели да направят ремонт и да префасонират магазина за дрехи в рок-клуб - остава  само да гадаем. Освен , ако не са пристъпили границите на Закона и не са правили ремонт докато все още официално това не им е било разрешено. Просто са били сигурни, че желанието им ще бъде удовлетворено....

Тук е моментът да  споменем факта, че мястото под сградата  е дарено от Столична община преди десетилетия на някогашния Македонски научен институт  при  условието върху него да бъде построена  сграда, която да обслужва  културно-просветната дейност на  хилядите македонски бежанци в българската столица. Строежът започва през втората половина на 30-те години на миналия век, но е завършен окончателно едва през 90-те му години.

Дали  този акт на  арх.Здравков, пък не  цели да модернизира  културно-просветните отношения между нашенци и  македонци  у нас?!

А и  бизнесът на  рок клубовете е доста по-печеливш ....

Всичко това обаче едва ли е новина.

От години темата с начина на ползване на имотите

на ВМРО предизвиква не просто дискусии, а нещо повече - неодобрение . Преди повече от десетилетие  покойният вече почетен председател на организацията (след нейното възстановяване през 1989 г.) – Иван Татарчев говореше през зъби за методите, с които се  управляват.  Макар и сблъсъкът между него и  Каракачанов  да не стана обществено достояние, пред много от хората, с които „воеводата“ общуваше и споделяше огорчението си за случващото се, знаят това.

Нещо повече - докато все още името му беше своеобразно знаме в организацията, той беше категоричен, че  докато е почетен председател на ВМРО, няма  да позволи тя да се превърне в политическа партия, тъй като  в противен случай това би означавало ВМРО да се подчини на определени политически сили, независимо кои са те.

Нека не забравяме и думите на потомъкът на Христо Татарчев: “ВМРО никога не е била политическа организация... В тежки моменти за народа ВМРО може да подкрепи определена политическа сила, но тя никога не се е връзвала с някоя политическа фракция. Депутатите от ВМРО трябва задължително да бъдат независими. Не могат да бъдат придатък на никоя политическа сила, независимо дали тя се намира вляво или вдясно”.

Тези принципи на организацията може би отдавна са предимно спомен. Затова вероятно не е лошо от време на време да припомняме и

детайли от най-новата  й история.

Вътрешна македонска революционна организация e учредена през декември 1990 г. с опашката СМД (Съюз на македонските културно- просветни дружества в България). Регистрирана е по Закона за лицата и семейството. По устав е “общонационална надпартийна организация”. Председател в онзи момент е доц. Димитър Гоцев. Притеснението на някои от бунтовническия заряд на “р”-то в абревиатурата Гоцев коментира така: “ВМРО-СМД не е политическа организация. Платформата на съюза определя основната му цел като пълното и безвъзвратно разрешаване на македонския въпрос върху основата на историческата истина, политическата справедливост и международните договори за правата на човека”. 

В едно свое интервю преди години Татарчев  сподели, че избирането му за почетен председател на ВМРО и периодът след това е “едно голямо разочарование”, защото никой от досегашното ръководство не го е потърсил нито веднъж за участие в заседание, “нито за каквото и да било друго съдействие”.  Точно тогава той  каза и още нещо , което в сегашния случай  се оказва доста показателно : “Нямам информация как се използват и къде отиват средствата на ВМРО. Имам сигнали за нечист бизнес около имотите на ВМРО”.

Големият пазарлък за апетитните имоти на ВМРО започва още в края на 1989 г.чрез  Македонското културно-просветно дружество Владимир Поптомов се осъществява първото прехвърляне на имоти. Това е пететажната сграда на улица „Пиротска”, бивша „Жданов”, която до тогава е собственост на софийската организация на Отечествения Фронт. Това става по личното разпореждане на Пенчо Кубадински, член на Политбюро на БКП. По-късно с възстановяването на Съюза на македонски дружества (СМД) сградата става тяхна собственост. Идеята е този безценен имот в идеалния център на София да остане собственост на СМД, което да се управлява от младите по това време активисти Каракачанов и Евгени Еков. След приемането на закона Лучников (за реституиране на одържавени имоти) в активите на СМД, а малко по-късно на възстановената организация ВМРО-СМД, се прехвърлят и други апетитни имоти, принадлежали на македонските дружества до 1944 година. Така новата организация се сдобива с огромна собственост и става най-богатата обществена организация в България. В течение на няколко години ВМРО-СМД се обогатява не само с пететажната сграда на „Пиротска” 5, но и с друг атрактивен имот в центъра на София – бившето сиропиталище, намиращо се на гърба на хотел „Родина” (огромна сграда с прилежаща площ от близо 2 декара.

Държавата подарява на ВМРО-СМД и още имоти в други градове на страната, които от години също се отдават под наем, като дейността в по голямата част от тях няма нищо с културното просвещение.

По-скоро дейността на фондацията, която ги управлява може да влезе в графата - "брокер на недвижими имоти".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във