Банкеръ Weekly

Допълнителният отпуск за непушачи:

Smoke on the water!

Законопроектът на ВМРО не става дори и за делнична партийна рекламка

S 250 71724dde 1336 4d64 b908 abf3c497a250

Законопроектът, предвиждащ повече дни отпуск за непушачите, който внесоха  тримата депутати от ВМРО - Александър Сиди, Искрен Веселинов и Александър Сабаков, изобилства от правописни грешки. Но това е най-малкият му проблем. Защото, освен липса на достатъчна грамотност, проектът демонстрира и отсъствие на юридическа обосновка. А комбинацията с липсата и на простичка житейска логика е напълно достатъчна проектът да си заслужи простонародното определение "гола вода". Той е негоден дори за делничен пиар, камо ли в навечерието на толкова отговорно събитие, каквото е вота на недоверие към правителството.

 

Тримата депутати предлагат нов текст в Кодекса на труда, според който

"1) Работодателят може да договори до два дни допълнителен платен годишен отпуск с работник или служител непушач, или който не пуши в работно време извън регламентираните почивки;

2) тази разпоредба не се отнася за наетите лица по чл. чл. 107б и 107з от настоящият кодекс”. (Правописът е автентичен).

Мотивите на депутатите са най-общо следните: пушачите „крадат” от работното си време, като излизат да пушат отвън пред сградите. И така, освен че вредят на здравето си, дискриминират непушачите, които продължават да работят и не ползват такива „нерегламентирани почивки”. Ако се даде възможност на работодателите да договарят с непушещите си служители до два дни допълнителен платен годишен отпуск, това ще стимулира повече хора да откажат цигарите, смятат още вносителите на проекта.

Къде са му проблемите на това предложение?

Първо - от него личи, че авторите на законопроекта изобщо не знаят какво представлява отпускът. Той не е и не може да бъде награда. Още по-малко може да бъде награда за „здравословен начин на живот”. Предназначението на отпуска е да освободи работника от трудовите му задължения за известен период, без това да води до прекратяване на договора. Той му дава възможност да възстанови работоспособността си (затова задължителният минимум е 20 работни дни платен годишен отпуск); да се лекува (отпуск по болест); да отгледа дете (майчинство); да реши свой семеен въпрос (отпуск за сключване на брак, за погребение на близък, и др.); да учи (учебен отпуск)... Тоест - всеки отпуск има някаква конкретна цел. Но нито една от изброените в закона причини, за които може да се иска отпуск, не е свързана с навиците на работниците. Нито пък представлява награда или компенсация за нещо си.

Второ - това ново „право” се дава за всички непушачи, а и за пушачите, които не "кръшкат" за по цигара през работно време. Като от кръга на "здравословниците" са изключени всички онези, които извършват надомна работа или работят дистанционно. В мотивите към проекта няма никакво обяснение защо законът не предвижда за тези хора възможността да искат още отпуск, при все че задължително трябва да има такова. Можем само да предполагаме, че депутатите са „отрязали” тези категории служители, защото в много случаи те могат сами да определят кога и как да работят. А и си пушат у дома. Само че това не може да е основание те да бъдат лишени от възможност, която се дава на всички останали. Пък и "дистанционните" служители не винаги са толкова свободни, колкото депутатите си представят: работещите от разстояние компютърни специалисти, например, може да са с определено в договорите си работно време, в което трябва задължително да са онлайн и във връзка с фирмата си. И защо тогава те трябва да бъдат нормативно лишени от новото си право, ако са непушачи?

Най-неясният въпрос е

как ще се установява кой служител е пушач и кой – непушач?

С декларация? Хайде бе! Тогава България мигом ще се окаже страна със сто процента непушещо население... Или над всяко работно място ще бъде монтирана камера, а когато това е невъзможно - ще се наемат частни детективи? Всъщност - може и чрез пощенски кутии от типа на "Сигнали за корупция", но ако и това ще се окаже скъпо - работата може да стане и с обикновени доноси.

Какво обаче ще се случи, ако някой пропуши или спре цигарите по средата на годината? Ще се подписват нови трудови договори? Едва ли има човек, който да не познава поне двама души, които всяка година спират цигарите през пет-шест месеца... 

Вярно, новото законодателно предложение не задължава работодателите, а само им дава възможност да предоставят такъв „бонус” на работещите. Което значи, че просто никой няма да осигури такъв отпуск. Или ще го има само в държавните ведомства, където и без това не се скъсват от работа.

Но дава ли си някой сметка каква каша ще стане, ако в една частна фирма или държавна структура на някой непушач му бъде даден отпуск на това основание, а на друг му отказват, защото... "имали  съмнение, че..."?

Всъщност, предложението на депутатите от ВМРО няма да компенсира здравословно работещите българи и да ги отърве от тютюневата дискриминация. Тъкмо обратното - ще създаде условия за "лов на вещици" и за разчистване на лични сметки. И ще забърка толкова много проблеми, колкото тримата "воеводи" не могат дори да си представят. Затова ще е най-добре парламентът да погребе проектозакона във "фризера", а авторите му да бъдат изпратени на курс по правопис и граматика.

 

 


Още един разход за работодателите


Още с появата на този проект, работодателите съвсем логично скочиха. Те на мига запитаха: ако държавата толкова се е загрижила за стимулирането на непушачите, защо ни задължава да плащаме за тази грижа? Да си намери друг начин, например - да им намали данъците или здравните вноски...

И са прави. Защото се предлага платен годишен отпуск, т.е. допълнителни дни, в които работодателите ще плащат без насреща да получават труд. А това за тях си е само и единствено разход. Но по-лошото е, че тази „компенсация” всъщност ще ощети и непушачите. Защото разходът за новия отпуск ще се покрие от фондовете за работна заплата, които фирмите са предвидили и надали ще увеличат. А това значи, че парите просто ще се вземат от всички работници, т.е. включително и от непушачите, които уж ще бъдат облагодетелствани с новия отпуск.

Законът за нормативните актове неслучайно е предвидил вносителите на законопроекти да прилагат към тях предварителна оценка за въздействието, която промяната в законодателството ще окаже върху обществените отношения (задължение, от което депутатите много обичат да клинчат).  Тази оценка трябва да „изследва съотношението между формулираните цели и очакваните (постигнати) резултати”. Единствената последица, която депутатите са предвидили в мотивите към проекта си е, че така ще се стимулират хората да откажат цигарите – което е по-скоро твърде утопично пожелание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във