Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кабинетът създава държавен ВиК холдинг с капитал от 1 млрд. лева

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството

В началото на днешното си заседание правителството взе решение за създаването на държавен ВиК холдинг, който да обедини всички водни дружества в страната. Капиталът на структурата ще е 1 млрд. лева, а основната му цел ще е да не се допускат кризи като тази в Перник.

Учредява се "Български ВиК холдинг" ЕАД – София, той ще е изцяло държавна собственост с капитал от 1 милиард лева, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. „Той ще се формира чрез парична вноска от държавата, а средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 г. по бюджета на МРРБ“, допълни тя.

Холдингът ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие и ще има двустепенна система на управление - надзорен и управителен съвет. Той ще определя и надзирава инвестициите на дружествата, но няма да възлага обществени поръчки заради правилата за достъп до еврофондовете за околна среда.

"Холдинговото дружество ще упражнява спрямо дъщерните си дружества общи услуги по управление и контрол, техническа помощ, консултации, участие с финансиране, свързани с инвестиционните им дейности по оперативните програми, предоставяне на гаранции“, посочи още Аврамова.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че ведомството подкрепя идеята. Той посочи, че е необходимо да се мисли доста по-мащабно за структура, която цялостно да управлява водния сектор в България, като каза, че скоро тази задача ще бъде решена.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров също изрази подкрепата си, като каза, че това е навременна мярка, която ще помогне за по-бързото усвояване на евросредствата, които досега са осигурени.

"Досега много градове умишлено не желаеха да правят водни проекти", заяви и премиерът Бойко Борисов. "До следващата сряда да бъде подготвен мораториум върху износа на питейна вода и да се ограничи подаването на вода към водноелектрическите централи", подчерта още Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във