Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Акценти от седмицата

Дълбоките корени на вулгарния популизъм

Александър МАРИНОВ

Шоуто, изнесено от Волен Сидеров в студиото на „Референдум”, постигна основната си цел – привлече общественото внимание към затъващата „Атака” и нейния лидер. Реакциите бяха бурни, интерпретациите – разнообразни, макар че възмущението на голяма част от политиците и журналистите бе лицемерно. Твърде много „крадци” на обществено приличие ревнаха по Сидеров „Дръжте крадеца!” Практически бе подминато неадекватното поведение на ръководството на БНТ в тази ситуация, въпреки че водещата Добрина Чешмеджиева прояви достойно за уважение самообладание. Вместо да пишат гневни декларации и да налагат „ембарго” на Сидеров (а защо само на него, след като и други участници в предаването се държаха неприемливо), отговорните фактори просто трябваше да спрат излъчването в началото на инцидента. И тогава шоуто нямаше да реализира замисъла си – да стигне до един определен сегмент от избирателите и да ги надъха срещу институциите, генерирайки подкрепа за съответните политически партии и личности.

 

Енигмата "Няма такава държава"

От нов началник и младо прасе не се знае каква свиня ще излезе, както казва народът. Това се отнася и за новоучредените партии.

Дългоочакваната формация на шоумена Слави Трифонов "Няма такава държава", която се роди в събота, тръгна с фалстарт по политическия си път. И по-скоро разочарова посрещачите си.

Странно е времето, в което Трифонов реши да я създаде. Обикновено нови партии се учредяват няколко месеца преди изборите, в които те искат да участват, за да имат време да запознаят обществото с идеите си. А същевременно и да не се преекспонират и да не омръзнат, да не ги прикачат хората към статуквото. "Няма такава държава" се появява дни преди местните избори, в които очевидно не може и няма да участва, и година и нещо преди редовните парламентарни. Освен ако Слави не разполага с някаква тайна информация, че ще има предсрочен вот. Засега обаче Бойко Борисов твърди, че при никакви обстоятелства няма да подаде оставка, дори и ако ГЕРБ загуби София.

Всъщност Слави Трифонов пропусна времето, в което можеше триумфално да влезе в политиката и то беше непосредствено след провеждането на инициирания от неговото шоу референдум през ноември 2016-а.

 

Не е ли време за образователен ценз?

Безпрецедентната истерия от последните дни с паникьосаните родители, чиито деца щели да бъдат взети от училище и продадени на норвежците, за пореден път показва поне две неща. Първо – нивото на масата хора, които съставляват българското общество, както и пълната липса у тях на правна и каквато и да било друга култура. Второ – абсолютното недоверие на мнозинството български граждани към институциите. И съответно готовността им да повярват не само на всяка фалшива новина, но и на всяка дивотия, която идва от източници извън правителствените и официалните.

Проблемът не е в това, че няколко цигански махали в Сливен, Ямбол, Карнобат и Пазарджик са се подплашили от споменатия слух, а че доста по-интелигентни и уж образовани хора също вярват в "мита" за норвежците, на които нашата държава с охота им продава деца. Вярват и излизат на протести. Всъщност протестират срещу неприетата и спряна Стратегия за детето.

Ако се върнем в началото на миналата година, ще си спомним, че такава истерия избухна и заради Истанбулската конвенция.

 

Парламентът удължи срока за търговците на горива

Парламентът прие предложението на председателя на НФСБ Валери Симеонов срокът, в който търговците на горива да приведат дейността си, съгласно действащата наредба, да бъде удължен с още три месеца. Това стана с приемането на промени в преходните и заключителните разпоредби на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

„Изменението ще даде възможност за приемане на максимално ясни за прилагане законови текстове в условията на ненарушаване на конкурентната бизнес среда на пазара за горива и ще осигури равнопоставеност между всички засегнати субекти, каквито препоръки са дадени и от Комисията за защита на конкуренцията в нейно Решение № 313 от 2019 г., с което е извършен секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилен бензин и дизелово автомобилно гориво“, се казва в мотивите на вносителите от НФСБ.

 

Асен Христов:

Структури извън България се опитват да попречат на сделката с ЧЕЗ

Трети опит за продажбата на активите на ЧЕЗ няма да има, ако и сега българските институции блокират сделката. Това потвърди Асен Христов - председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" - кандидат купувач на бизнеса на чешката енергийна група в България. Христов очаква в следващите 20 дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе по придобиването. Според него КЗК няма основания да откаже концентрацията, тъй като в портфолиото на "Еврохолд" няма други енергийни активи. 

"От национален интерес е "Еврохолд" да придобие активите на ЧЕЗ, тъй като ние сме българско дружество. Това са важни активи, ние сме регулирано дружество. Ако не се развива добре инвестицията, утре ще е много е лесно за държавата веднага да поеме контрол над тази инвестиция чрез назначаването на управител. Има такива възможности в закона", поясни Асен Христов. 

От думите му стана ясно, че има структури извън България, които се опитват да попречат на сделката.

 

Длъжници няма да могат да напускат държавата с над 30 хил. лв. в себе си

Граждани, които имат публични задължения, няма да могат да пренасят през граница парични средства в размер на 30 000 лева. Това предвиждат промени във Валутния закон, които Министерството на финансите преди дни пусна за обществено обсъждане. Контролът по тази мярка ще се осъществява от митническите органи, след като са получили по служебен път информация за наличието на публични задължения

От ведомството на Владислав Горанов напомнят, че паричните средства, които се намират в местното физическо лице, което напуска територията на Република България, подлежат на деклариране съгласно принципа на задължителното деклариране. Също така задължението за деклариране следва да се извърши от местното физическо лице при напускане на Европейския съюз, като на деклариране подлежат само пари в брой в размер над 10 000 евро и повече.

Ограниченията, които сега се записват във Валутния закон, са залегнали и в европейското законодателство.

 

Кибератаки от невинността

Когато се говори за киберсигурност, най-често се сещаме за събития, които влизат в заглавията на вестниците – откраднати лични данни на милиони хора, пробиви в защитите, сринати сайтове, отвличане на компютри и откупи. Има и неща, за които не се замисляме. Сред тях са USB флашките, забавните онлайн тестове и др. Но те също могат да са опасни, предупреждава Wired. И е важно да не ги пропуснем. Ето за какво трябва да внимаваме.

USB флашките. Малката USB флаш памет не изглежда много опасна, но тези преносими устройства могат да представляват голяма заплаха. Трябва да сме много, много предпазливи при закачването на USB устройство към компютъра, ако не сме абсолютно сигурни откъде е. Дори ако USB флашката не е конфигурирана да освобождава някакъв "полезен товар” (програмен код) при свързването с компютъра, тя може да носи прикрити вируси. Прихващането им е толкова лесно, колкото от прикачени файлове в имейли – разчита се на любопитството.

Сред другите опасности за нашата киберсигурност са Спящи акаунти, Разширения на браузъра, Забавни онлайн тестове и други.

 

Ердоган заплаши да пусне към Европа 3,6 милиона бежанци

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да "отвори границите" към Европа за сирийските бежанци в Турция, предаде ДПА. "Ей, Европейски съюз! Не може да окачествяваш нашата операция като инвазия", заяви Ердоган в Анкара.

"Тогава ние ще отворим границите и ще изпратим 3,6 милиона бежанци", каза Ердоган, като добави, че турската военна операция има за цел единствено "да елиминира тероризма".

Той заяви днес, че 109 "терористи са били убити" от началото на операцията на Анкара в Североизточна Сирия вчера, предаде Асошиейтед прес. "От началото на операция "Извор на мира" на изток от р. Ефрат нашите военни са елиминирали 109 терористи", посочи президентът, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

Финландският премиер Анти Рине заяви днес, че Финландия осъжда турската офанзива в Сирия и призовава за преустановяване на военните действия, предаде Асошиейтед прес.

 

България е на 49-о място в световната класация по конкурентоспособност

България се изкачи до 49-то място, с две позиции по-нагоре, в световната класация по конкурентоспособност от общо 141 изследвани държави. Това пише в новия Доклад за глобалната конкурентоспособност /Издание 2019 година/ на Световния икономически форум, съобщава Центърът за икономическо развитие /ЦИР/, партньор в България на Световния икономически форум. България е включена в класацията за първи път през 1999 година. Докладът се публикува редовно от 1979 година.

Най-доброто класиране на България е при фактора "Внедряване на информационни и комуникационни технологии" - 30-то място от 141. Следват "Пазар на труда" - 40-то място, и "Макроикономическата стабилност" - 43-то място. Относително добро е и класирането за "Способност за иновации" - 48-мо място, но общата оценка по този фактор е много ниска /45 от 100/.

На другия полюс са осемдесет и първото място по фактора "Човешко здраве" и седемдесет и третото място за "Финансова система". Не са особено високи и оценките за "Размер на пазара", "Динамика на бизнеса" и "Продуктови пазари". На тях съответстват и по-задни места в класацията. Значително подобрение има по фактора "Инфраструктура".

Твърде ниски са и оценките на България за ефективността на показателите съдебна система, надеждност на системата на полицията и на регулирането на икономиката.

 

Банковите акции сюрпризираха инвеститорите

Ситуацията на "Българска фондова борса" АД не бе много благоприятна за инвеститорите и през септември. Сделките все още са малко, а оборотът - нисък. А очакваните знаци за повишаваща се активност в началото на есента не се усетиха. След понижението с над 2% през август, все пак основният индекс на "БФБ-София" - SOFIX, успя да намери сили и стъпи на зелената територия, като регистрира ръст от над половин процент. Усилията му естествено бяха подкрепени и от компаниите, които участват в изчисляването му. Общо 12 от компонентите му бяха на печалба през септември, а само три завършиха на загуба. На фона на Източна и Централна Европа обаче бенчмаркът на сините чипове не се представя добре, като зае десетото място сред общо 19 анализирани пазари в региона. През септември и останалите три индекси  (BG TR30, BGBX 40 и BGREIT) действаха в синхрон със SOFIX и са се повишили.

През септември и публичните банки се поддадоха на негативната тенденция на "БФБ-София". При всяка една от тях имаше периоди, в които усетиха нежеланието на инвеститорите да търгуват с тях - било, защото са доволни от постигнатото в момента, или защото не харесваха цените на пазара. Губейки стойност, котировките на книжата при Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка, Българо-американска кредитна банка  и Тексимбанк останаха под постигнатите през август. Логично понижението сви и пазарната им капитализация. Единствено силният финален спринт при Централна кооперативна банка й позволи да повиши борсовата си  оценка.

 

Въпреки заплахите от Брексит стокообменът между България и Обединеното кралство расте

На фона на неястоните и тревогите около плановете и преговорите за излизане на Обединеното кралство от Еропейския съюз, дойде и една донякъде добра новина. Правителството на Великобритания няма да променя сегашните правила за внос на 88% от стоките на страните членки на общността, съобщават световните агенции, цитирайки съобщение на британския кабинет. Така то променя плановете си за затягане на митническия режим.

До това решение се стигна и след като голяма част от британския бизнес се въпротиви на намерението на Лондон за облагане на вносните европейски стоки. Според изчисленията една промяна в тарифите би оскъпила средно с 13 хиляди лири доставката на товари с камион. Но все пак ще има ръст на митата за определени стоки, например, някои видове облекла.

Остава обаче и митническата защита за местните фермери и производители на автомобили, но някои от секторите ще продължат да се конкурират с по-евтините  изделия от внос.

Хаотичното излизане на Великобритания от Евронейския съюз без споразумение тревожи и компаниите от Стария ковтенент. То ще бъде катастрофа, предупреждават и от БизнесЮръп, най-голямата организация на европейския бизнес.  "То е изключително вредно за всички страни. Това би донесло значителни щети за гражданите и бизнеса на Обединеното кралство, както и на континента, заяви генералният директор на организацията Маркус Байрер. Негативните последици няма да се ограничат само до датата на излизане (31 октомври), но и ще продължат във времето, категорични са всички анализатори.

Брексит без сделка безспорно ще има отклик и у нас.

 

Консултанти разкриват схемите ни на данъчните

Данъчните служби в Европейския съюз ще споделят помежду си кои схеми за укриване на данъци са най-популярни сред населението на различните страни.  Това предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), публикувани за обществено обсъждане. По този начин в българското законодателство ще се въведе Директива (ЕС) 2018/822 на Съвета от 25 май 2018 г., регламентираща  задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане.

От мотивите към законопроекта се разбира , че приемането на директивата е продиктувано от необходимостта да се  противодейства  на пренасочването на печалби  към юрисдикции с по-благоприятен данъчен режим и на практиките за цялостно намаляване на данъчните задължения на данъчно задължените лица. Припомняме, че няколко случая на изтичане на информация през последните години като "Панама пейпърс", например разкриха многобройни  случаи, в които консултанти са помагали активно на своите клиенти да използват агресивни схеми на данъчно планиране. По този начин чрез прехвърляне на средства към офшорни юрисдикции се намаляват данъчните им задължения.

Разпоредбите на директивата трябва да бъдат въведени в националното законодателство в срок до 31 декември 2019 г. и да влязат в сила от 1 юли 2020 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във