Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Акценти от седмицата

Подгрява ли се нов „десант“ за превземането на „Дунарит“?

Очевидно някой се стреми да предотврати възможността да „поддържа“ тинята в правосъдната ни система във вида, който устройва „елита“ на нацията ни.

Повече от показателно за това е развитието на някои от емблематичните  за последните години процеси, свързани с овладяването на активите на фалираната преди пет години Корпоративна търговско банка.

Наскоро, досущ като от ръкава на факир, за пореден път в публичното пространство изскочи очевидно „болната“ (чудно за кого ли?) тема със собствеността на русенския оръжеен завод  "Дунарит". Отначало публиката беше „подгрята“  с новината за топлата (уж) връзка между фирма „Емко“ и нейния собственик Емилиян Гебрев  и лансираният  от прокуратурата скандал с „московските шпиони“. Номерът обаче не мина, защото - за разлика от т. нар. компетентни инстанции, хората помнят какво се бе случило няколко години по-рано: тръгва Гебрев да купува "Дунарит", в София пристига "една братушка", след което Гебрев и синът му се озовават в болница... натровени и с опасност за живота. Тоест - няма как прокуратурата хем да разполага с доказателства, че Гебрев играе в полза на Москва, хем да разследва същата тази Москва за неуспешното покушение срещу него. Доколкото някой изобщо разследва нещо по този въпрос, разбира се.

 

Излишните банкови резерви могат да свалят долара

Когато Федералният резерв понижи основния процент по федералните фондове за втори пореден път през тази година много анализатори "категоризираха" мярката като подкрепяща зелените пари.

Нормалната логика е, че валута, която носи по-ниски доходи, би трябвало да поевтинява. В случая обаче щатските централни банкери правят онова, което и колегите им от еврозоната и от Япония, при това - не чак толкова настървено. А без по-ясен обрат към по-агресивно парично предлагане от страна на американските монетарни стратези, доларът по-скоро ще остане "упорито силен", смята Лий Хардман, валутен анализатор в лондонското поделение на японската MUFG.

Ханс Редекер, който оглавява звеното за глобална валутна стратегия на "Моргън Стенли", обаче не споделя този оптимизъм, защото посочва друг особено съществен фактор, който би могъл да свали доларовите котировки. Това са депозитите на търговските банки във Федералния резерв, които надхвърлят изискваните по закон минимални задължителни резерви.

 

Сандърс и Уорън ще скубят "гротескно" богатите

Сенаторът демократ от Върмънт - Бърни Сандърс, огласи на 24 септември предложението си за въвеждане на нова данъчна скала за най-богатите американци, която би редуцирала значително състоянията им. Идеята на Сандърс де факто е заимствана от съпартийката му и съперник в надпреварата за президентските избори в САЩ през 2020-а - сенатор Елизабет Уорън от Масачузетс. Сандърс обаче компенсира първенството на Уорън с големина - неговият данъчен план ще се отнася за по-голям брой домакинства, ще работи с по-високи данъчни ставки и ще привлече с 60% повече средства от програмата на дамата. Сандърс иска да облага цялото натрупано състояние на богаташите, а не само годишните им доходи - изключително агресивен подход за орязване на активите на милиардерите. По оценка на икономисти, които работят по кампанията на сенатора, тази данъчна скала ще намали наполовина личното състояние на "редовия" милиардер в рамките на 15 години.

 

Дания ще защитава доносниците

Дания предлага мерки за защита на банкери заради очевидни доказателства, че те редовно получават заплахи задето издават клиенти, замесени в подозрителни транзакции. Правителството на страната иска да държи на тъмно въпросните потребители на банкови услуги, заподозрени в противозаконна дейност. В подкрепа на предложението на 25 септември се обяви и Датската асоциация на банкерите - Finans Danmark.

Въпросът за безопасността на банковите служители попадна във фокуса на официалните власти след новината за смъртта на бившия шеф на естонското поделение на датската "Данске банк" - Айвар Рехе. Той е бил главен изпълнителен директор на клона в Талин от 2006-а до 2015-а когато на практика са се случили измамите за 220 млрд. щ. долара. Рехе е бил открит мъртъв до дома си в естонската столица два дни след като е излязъл за джогинг, съобщи полицията на 25 септември. Местните медии предполагат, че Рехе е посегнал на живота си от чувство за вина. Полицията засега няма коментар за причините за смъртта.

 

Кристалина Георгиева: Един предизвестен избор

Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд. 

Едва ли някога е имало толкова витиеват избор на европейски кандидат за поста управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ).

Името на българката Кристалина Георгиева изплува внезапно и сякаш малко случайно в шорт листата на кандидатите след срещата на финансовите министри от Г-7 през август тази година. И така тя стана единствения кандидат да оглави Международния валутен фонд. Кристалина Георгиева (на 66 г.) последно бе главен изпълнителен директор на Световната банка. Сега тя ще замени Кристин Лагард, която подаде оставка, за да застане начело на Европейската централна банка.

Но кандидатурата на Георгиева за МВФ изискваше промяна в правилата

 

Започват преговори за прекратяване на договора с една от "американските централи"

Малко над 600 млн. лв. са задълженията на ТЕЦ "Марица-изток" 2 към Българския енергиен холдинг, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която очаква до края на октомври решение от Европейската комисия, за да увеличи капитала на дружеството и да погаси задълженията му. 

„Увеличението на капитала на ТЕЦ "Марица-изток" 2 касае централата. Искаме да капитализираме част от задълженията, които ТЕЦ "Марица-изток" 2 има към Българския енергиен холдинг, да увеличим капитала. Така би постъпил всеки един и частен инвеститор в условията на пазарна икономика – тази теза ние защитаваме пред ЕК. Смятам, че има доста добър напредък. Надявам се до края на октомври да имаме решение на този въпрос“, обясни Теменужка Петкова. Основният проблем в ТЕЦ "Марица-изток" 2 е свързан с разходите за емисии, посочи енергийният министър.

 

Парите - планина, резултатите - мишлета

Александър МАРИНОВ

 Наближат ли избори, избуява иначе дремещата тема добре ли ни управляват тези, на които сме поверили властта за поредните четири години. В тази пиеска ролите отдавна са разпределени – управляващите ни убеждават в постиженията си и упрекват гражданите, че не ги забелязват, а опозицията ги разобличава във всички възможни грехове с нескритото намерение да ги повтаря, ако се докопа до властта. Гражданите са в ролята на хора в древногръцката трагедия, само дето въпросният хор не е ползвал Фейсбук и не е попържал.

Проблемът е най-вече в това, че спорът се води на принципа „дума срещу дума”, без сериозно обосноваване на преценките с доказателства, по възможност установени по научен път. Смисълът на това упражнение, което отдавна е задължителен елемент от управлението на развитите общества, не е да бъдат отстранени „лошите” и да бъдат поставени на тяхно място „добрите”, а да се констатират грешките и да се намали вероятността за тяхното възпроизвеждане.

 

Кадиев ще краде от гласовете за Манолова

Първият тур на предстоящите местни избори в София вече се очертава като доста интересен. През последните дни се появиха още няколко кандидати за кмет, освен вече известните – Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), Мая Манолова (Инициативен комитет, подкрепена от БСП и някои десни формации), арх. Борислав Игнатов ("Демократична България") и Борис Бонев ("Спаси София").

Свой претендент за градоначалник на столицата издигна и ВМРО – това е вездесъщият дялан камък Ангел Джамбазки, а преди това лидерът на "Воля" Веселин Марешки кандидатира един от депутатите си – Пламен Христов, тъй като самият той има адресна регистрация във Варна и не може сам да се впусне в битката за София. Буквално в последните минути кандидатурата си (за четвърти път) издигна и ексдепутатът от БСП и бивш заместник-министър на финансите Георги Кадиев в качеството си на лидер на партия "Нормална държава".

 

Юлиан Ангелов:

Надяваме се, че Ангел Джамбазки ще стигне до балотаж в София

Г-н Ангелов, защо ВМРО реши да се бори за кметския пост в София с номинирането на евродепутата Ангел Джамбазки?

- Смятаме, че ВМРО има подходящия кандидат за кмет за София и подходящи хора за районни кметове и за общински съветници. Имаме амбицията да сме един от основните политически фактори в столицата. И мисля, че с кандидатурата на Ангел Джамбазки ВМРО реално ще е една от трите основни формации, които участват на софийските избори. Нито на г-жа Фандъкова, нито на г-жа Манолова ще им е лесно с Джамбазки, защото софиянци го познават от много години. Като общински съветник той винаги е бил радетел за решаването на проблемите в София и е работил за това, включително като евродепутат. Подкрепата, която има към него от софиянци, се видя и на евроизборите. Мисля, че тя ще става още по-голяма. И реално Ангел Джамбазки ще е един от основните претенденти за кметския стол.

 

Илюзията "Blockchain"

Blockchain (блокчейн) ще направи банките неуместни и ще позволи на света "да бъде своя собствена банка". След това ще помогне на същите тези банки да спестят десетки милиарди долари годишно от ненужни вече разходи за инфраструктура, ще промени начина, по който те изпълняват транзакциите, и ще създаде нови потоци от приходи. Някои ентусиасти дори твърдят, че блокчейн ще стане по-голям от Интернет. Въпреки огромната доза ентусиазъм и дори още по-големия брой медийни публикации, технологията не успя да удовлетвори обещанията и вече има признаци, че възбудата спада.

Тази позиция, посветена на авангардната тема, публикува реномираният финансов всекидневник "Файненшъл таймс".

 

Гугъл спечели делото за "правото да бъдеш забравен"

Съдът на ЕС се произнесе днес с решение, според което Гугъл няма задължение да трие резултати от търсене за целия свят. Съдът отбелязва, че правилата на ЕС не ограничават търсачката да премахва данни повсеместно.

Решението е по дело, което поставя под въпрос действията на Гугъл досега, при които съдържание, невидимо в ЕС по настояване за заличаване на резултати, остава достъпно през търсачката, ако е потърсено от държава извън Общността. Съдът отбелязва, че при искане за отстраняване на резултати, подадено в ЕС, заличаването на данните трябва да се разпростира изцяло в Общността.

Европейският съд уточнява, че правилата на ЕС не важат извън Европа

 

България обмисля да заведе дело срещу пакета "Мобилност" пред Съда на ЕС

България вероятно ще поиска отмяна на част от пакета “Мобилност” пред Съда на ЕС, ако не се стигне до компромис по най-спорните въпроси. Това съобщи евродепутатът Петър Витанов (Алианс на социалистите и демократите) . Той постоянен член на транспортната комисия в Европейския парламент.

"Връщането на празния камион (в държавата по произход) противоречи на основен принцип на ЕС– свободното движение на стоки и капитали. По мнение на специалисти тази мярка може да бъде оспорена в Съда на ЕС и би паднала", казва Петър Витанов. По този въпрос българските евродепутати и българското правителство са единни. "Това е национална позиция”, уточнява Витанов пред EURACTIV България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във