Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Парното няма да поскъпва

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов обяви, че няма да има никакво повишение на цената на топлинната енергия до края на тази година. Държавният регулатор отбелязва днес 20 години от създаването си. В сградата на Комисията се състоя тържествено честване, на което беше валидирано специално пощенско-филателно издание.

"В  КЕВР постъпи заявление от "Булгаргаз", с което се предвижда намаление на цената на природния газ с 0,11 процента. Спрените топлоелектрически централи не влияят върху цената на тока за бизнеса, защото произвеждат малко мощности. Освен това предвиденият планов ремонт на ТЕЦ "Марица-изток 1" е завърши предсрочно", коментира Иванов и добави, че за момента КЕВР не е констатирала нарушения на лицензиите на спрените ТЕЦ-ове, но вероятно има нарушения на комплексните разрешителни, които се издават от Министерството на околната среда и водите. Комисията за енергийно и водно регулиране не се занимава с конкретния характер на първичното гориво, което постъпва в тези централи.

"Булгаргаз", което е дъщерно дружество на Българския енергиен холдинг, предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за четвърто тримесечие на 2019 г., в размер 44,85 лв./MWh. В сравнение с утвърдената за трето тримесечие на 2019 г. цена (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), предложената за ІV-то тримесечие на 2019 г. е по-ниска с 0,11% или 0,05 лв./MWh.

Предложената за утвърждаване по-ниска продажна цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2019 г., се дължи на очакваните по-ниски доставни цени по дългосрочния договор с ООО „Газпром експорт“. 

"Булгаргаз" поиска от „Газпром експорт“ предоговаряне с цел намаление на доставната цена за страната и по-голяма гъвкавост на доставките. Целта е до края на 2019 г. да се постигне изменение на условията по договора, което ще доведе до по-ниска цена на доставките за България от 2020 г.

  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във