Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Акценти от седмицата

Летище „Враждебна“ – пръв приятел на пенсионера

През предходните години от концесионни такси в Държавния фонд за гарантиране на  устойчивост на държавната пенсионна система (т. нар. Сребърен фонд) годишно влизаха около 100 млн. лв. Когато концесията на летище София се осъществи, след това в продължение на 35 г. във фонда ще влизат годишно по  около 50 млн. лв. допълнително, което е увеличение на парите в него с около 50 процента. Това коментира специално за banker.bg Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, който в това му качество преди месец бе избран за член на Управителния съвет на Сребърния фонд. По данни отпреди няколко дни общият паричен ресурс, натрупан  към края на юли в Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система, по - известен като Сребърния фонд, е в размер на  3,106 млрд. лв. От тях 3,067 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в Българска народна банка (БНБ), което е станало  с решение  на Управителния съвет на фонда. Това се разбира  от данните, публикувани от Министерството на финансите на  сайта на ведомството. "Парите са обособена част от Фискалния резерв, а не суверенен фонд, който   може да се инвестира и да носи по-голям доход - това, което ние преди време предлагахме, коментира Васил Велев. Това е един резерв, който в тежки години може да бъде деблокиран.

 

Агенция "Фич" очаква най-рано през 2023 г. България да въведе еврото

Въвеждането на еврото в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) би било положително за тяхната суверенна кредитоспособност. Това казва рейтинговата агенция „Фич“ в свой доклад. В него се уточнява, че достъпът до статута на резервна валутав еврозоната и вероятното намаляване на дълга в публичния сектор, деноминиран в чуждестранна валута, биха имали пряко положително въздействие върху суверенния рейтинг на страните. 

 

Растат активите и печалбите на банките

В рубриката „Финансов дневник“ представяме една поредица от публикации на "БАНКЕРЪ" и "ПрайсУотърХаусКупърс България", посветени на развитието на банковия  сектор у нас. Инициативата ни ще проследи как се представят водещите кредитни институции всяко тримесечие , което е от съществено значение за приемането на страната ни в Европейския банков съюз и валутно-обменния механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята на еврозоната".

 

БНБ прогнозира ръст на БВП от 3.7 на сто

През 2019 година растежът на външното търсене на български стоки и услуги ще се забави, пише във втория брой на Икономически преглед на Българската народна банка, публикуван днес. Данните за икономиката са прогнозата на централната банка за основните макроикономически показатели за периода 2019–2021 г.  Прогнозата е изготвена на база информация, публикувана към 24 юни. Прогнозата на БНБ е темпът на нарастване на реалния БВП на България през 2019 г. да възлезе на 3.7%, отбелязвайки ускорение спрямо 2018 г.

 

"Росатом" отсега изглежда фаворит за инвеститор в АЕЦ "Белене"

Руската държавна компания "Росатом" участва в процедурата за "Белене" като кандидат за стратегически инвеститор и логично е смятана за фаворит. Тя първа потвърди интереса си към проекта, включително и чрез позициите на руския външен министър Сергей Лавров и на премиера Дмитрий Медведев, нейната дъщерна фирма "Атомстройекспорт" е производител на реакторите, а и преди дни енергийният министър Теменужка Петкова отбеляза, че централата в Белене не може да бъде реализиран без разговори с руската страната, тъй като "Росатом" е конструктор на проекта. Сериозен изглежда и интересът на Китайската държавна ядрена корпорация (CNCC).

 

 

МВФ и Световната банка да се заемат с корупцията

Основната задача на Международния валутен фонд и на Световната банка е да съдейства за засилване на  икономическата стабилност и на развитието в развиващите се икономики , където корупцията е сериозен проблем. И двете институции имат антикорупционни програми, но е крайно наложително те да започнат да прилагат по-ефективни и по-твърди планове. Това е мнението на Франк Вогъл - съосновател и вицепрезидент на "Прозрачност без граници". Борбата с корупцията не е била в дневния ред на конференцията в Бретън Удс преди 75 години, когато са основани двете организации "посестрими". В наши дни обаче тя трябва да бъде  извадена  на преден план и да се постави в центъра на дейността им. Моментът за свеж подход е особено подходящ.

 

 

"Венера" ще конкурира "Везни" в света на криптовалутите

Най-голямата криптоборса в света - Binance, пуска основан на технологията blockchain отворен проект "Venus" ("Венера"), чиято цел е да разработи локални стабилни криптовалути по света. В официално съобщение, публикувано на 19 август, компанията декларира, че се намира в  чудесни пазарни позиции, които й позволяват  да създаде такава валутна екосистема.Прави го  въз основа на своята вече съществуваща  публична блокова технология - Binance Chain, а също на широката си потребителска база и на утвърдените мерки, съобразени с изискванията за сигурност на финансовите регулатори.

 

Небостъргачите нямат място в центъра на София

Строителството е един от основните фактори за замърсяването, дори по-голям от транспорта. Това заяви кандидатът за кмет на София, издигнат от "Демократична България, арх. Борислав Игнатов. На неформална среща с журналисти той разясни визията си за промяна на столицата.

Игнатов посочи, че водеща тенденция в световната архитектура е да не се строи нищо излишно и нищо излишно да не се разширява. Архитектът обеща, че ако избирателите му гласуват доверие, той и екипът му ще използват цялата информация за това какво и как е направено до момента, така че с наличните средства да се постигнат максимални резултати. По думите му е важно да се знае, че бюджетът е ограничен и е необходимо да се използва във всички райони на София. 

 

"Факторът" Мариана Николова

Вицепремиерът Марияна Николова се сдоби от вчера с още един ресор – киберсигурността в държавата. До сега тя отговаряше за икономическата и демографската политика, които наследи от принудения да подаде оставка Валери Симеонов, на когото пък беше началник на кабинета. Николова е юрист от Нов български университет, с дългогодишен опит в държавната администрация. И се оказа, че това е достатъчно, за да се нагърби и с ръководната роля в Съвета по киберсигурност. "Как да не разбирам от компютри? Най-малкото, което е, всеки държавен служител трябва да има минималните нива на техническа и информационна грамотност, да разбира. Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала през различни обучения, включително притежавам и квалификацията ITcard". Така отговори тя на плъзналите в публичното пространство съмнения, че е поредната "калинка", която са спуснали с парашут на пост, на който функциите и отговорностите са й абсолютно чужди.

 

Швейцария изнася ударно злато на Острова

Швейцария е изнесла 90.7 тона злато във Великобритания през юли - най-голямото количество от септември 2012-а насам, според официалните данни на федералната митническа служба на страната. За сравнение  през юни швейцарските златни "пратки" в Острова са били едва 7.4 тона. Ценният товар се изпраща към  Лондон, защото английската столица е световен център за съхранение на скъпоценни метали и се слави с широка мрежа от подземни трезори за съхранението им по протежение на околовръстната за мегаполиса магистрала М25. Двигател на оживения златен трафик е скокът в  търсенето на търгуваните на борсата фондове (ETFs), инвестиращи в жълтия метал, което пък бе предизвикано  от ръста на златните котировки.

 

Портрет на кмета - образ и подобие

Местната власт е в основата на всяко добро държавно управление. Ако тя е слаба, некомпетентна, неефективна и лишена от доверието на гражданите, тези болести са неизлечими и на по-високите равнища на държавата. Тази власт е най-близо до хората, решава най-видимите проблеми на всекидневното им съществуване и се намира „под окото” на обществеността. Ако властниците на централно равнище могат да се измъкват от контрола на обществото (поне докато не оплескат напълно работите), кметовете и съветниците са непрекъснато сред съгражданите си.

Трябва да отбележим, че през последните години общественият интерес е насочен (и умишлено се заостря) към избора и последващата работа на кметовете, докато излъчването на съветниците в местните органи на самоуправление някак остава в сянка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във