Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пореден скандал около морските имоти на Национална спортна академия

Безумията в нашата изстрадала държавица нямат край. А батаците, забъркани с активното съдействие на местни велможи, не могат да бъдат разчистени с десетилетия.

Повече от 18 - годишна е  съдебната  сага около  държавните имоти  на Националната спортна академия в Несебърското село Равда, с които  бившият  скандален кмет на Несебър – Николай Трифонов се беше разпоредил незаконно,  както се оказа в хода на съдебните разправии. Сега отново назрява скандал около тях.

Този път проблемът не е в спора за собствеността на  петнадесетте  имота, които са част от територията на Водната учебна спортна база на Национална спортна академия.За тях  висшето спортно училище  трябваше да води дългогодишна съдебна битка , която приключи в негова полза. Проблемът се оказа  в забърканата през тези години каша с вече реализираните и продадени градежи, които в крайна сметка са върху  чужд терен.

Още през 2013-а съдът  се произнесе окончателно, че  единият от спорните терени в местността „Акритория“  е собственост  на Академията и след това  нещата тук съвсем се забатачиха. Причината е, че докато е воден съдебния спор за собствеността на земята , привлеченият от управата  на община Несебър   инвеститор (което е станало през 2004 г.) - дружеството  с ограничена отговорност „Спектър“ е  построило апартаменти на  този терен ги е  разпродало. Но не е отчетен един законов детайл - както повелява чл. 92 от Закона за собствеността,  „собственикът на земята е собственик и на постройките и насажденията върху нея“. Ще рече -  всичко градено върху  този терен  вече е собственост на Академията.

Тъй като това обаче не става автоматично, а за всеки отделен имот се водят нови и нови дела, адвокатите на спортната Академия  естествено предприемат мерки за защита на държавния интерес, като завеждат дела за  полагащите им се по закон изградени на техен терен и без тяхно разрешение обекти.

В същото време обаче, апартаментите в този появил се по време на спора за земята жилищен комплекс са разпродадени  - и от строителя, или  от различни брокери. Купувачите пък  били   граждани на Великобритания, на Русия, Норвегия, Франция, Люксембург, Нова Зеландия и България.

Всички те днес се оказват  собственици на ...чужди имоти.

Скандалът е повече от грандиозен, тъй като петдесет и един  собственици   на апартаменти във ваканционния комплекс  се заканват да пренесат споровете за имотите си на международен терен. Собствениците на апартаменти от Обединеното кралство вече са написали писма до своя посланик у нас, до българския посланик във Великобритания и са уведомили всичките си депутати в Европейския парламент за проблема.

Част от другите   също са  алармирали своите  посолства ,  като акцентират върху  аргумента, че става дума за отнемане на законно придобита частна собственост в държава - член на Европейския съюз.

В същото време исковете на Национална спортна академия са съвсем закономерни, тъй като в случая  става дума за защита на държавния интерес. А  за погазването му, както се знае добре,  се носи наказателна отговорност.

В момента са   заведени  няколко  дела, които са стигнали до  различна съдебна фаза. Вече е факт и първото решение на съда, според което апартамент на руски гражданин вече е присъден на спортната академия.

Проверка на „Банкеръ“ в съдебните регистри

установи, че на 8 август Несебърският районен съд ( по гражданско дело №622) се е произнесъл ,че жилище от 59.35 кв.м., придобито през 2005-а трябва да бъде „предадено във владение“ на Национална спортна академия.

Адвокатът на спортния университет Илиян Карапанов каза пред „Банкеръ“, че вече са  образувани  още пет дела, аналогични на това , а поетапно ще бъдат заведени такива искове и  за всички самостоятелни обекти в комплекса.

„Ние сме длъжни да защитаваме интереса на държавата и да спазваме Законите в страната“, добави още адвокат Карапанов.

Макар, че сегашните собственици на имоти твърдят, че отредените за Спортната академия терени през 1959 -а и 1977 -а се намират на съвсем друго място (над пътя между Равда и Несебър), това очевидно не отговаря на действителността, тъй като

съдебните експертизи вече са доказали кой терен на кого принадлежи.

Още през 2010-а в. „Банкеръ“ първи разнищи историята с въпросните  спорни  терени и информира публиката за мераците на различни хора да " отхапят" по някое парче от въпросната база. Това е почти единственото  останало зелено парче земя по цялото ни Южно Черноморие (с изключение на базата на Министерския съвет в Слънчев бряг)  и от години наред мамеше погледите на съвсем неслучайни хора.

Спортната база на Национална спортна академия е разположена на около 200 декара между Равда и Несебър.Тя е създадена през 1974-а и в нея вече 45 години се обучават поколения български спортисти. Академията притежава документи за собственост на изградените сгради, хангари, трафопостове... Но когато   са строени / в годините на социализма/ практиката е била такава, че  на никого не му е и хрумвало да опише в документите за собственост и земята като притежание на висшето учебно заведение.

Първоначалният вариант за усвояването на терена е бил там да бъде построена резиденция и почивна база на ЦК на БКП. За тази цел през 1972-а Министерският съвет приема решение №354, с което се отрежда терен за това строителство от  около 500 декара. По-голямата част от него в началото на ХХ век е била собственост на училищното настоятелство в Несебър. По-късно отделни парцели са раздадени за ползване на българи -  бежанци от Беломорието, срещу ангажимента да финансират дейностите на училището. Но нотариални актове не са издавани. Междувременно идеята за почивната база на тогавашните управляващи пропада и през 1974-а част от терена (около 200 дка) е прехвърлена на тогавашния Комитет за висше образование и научно-технически прогрес. По настояването на ректора на Национална спортна академия  и на ръководителите на тогавашния Комитет за младежта и спорта,  държавата се е  изръсила  с над 20 млн. лв., за да превърне пустеещите земи в една от най-големите спортни бази у нас. Така се раждат спортните комплекси "Академика" и "Олимпийски надежди".

И до днес ректорът на Националната спортна академия проф. Пенчо Гешев казва, че спасителният ход за  опазването  на спортната база се е оказал  решението на Народното събрание да  наложи  мораториум, чрез който се забранява  строителството и сделките с имоти, принадлежащи към  нейната територия и така апетитите  към това  запазило се от бетониране късче от нашето Черноморие , били окончателно попарени.

Що се отнася до това, което не е опазено - попарата ще трябва да си я сърбат тези, които са я забъркали. Но като имаме в предвид каква "толерантност" цари у нас - това едва ли ще се случи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във