Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шефът на фонд "Земеделие" подаде оставка

Директорът на Фонд "Земеделие" Живко Живков е депозирал своята оставка. В мотивите за своето решение Живков е посочил лични причини.

Конкретни провинения срещу работата на Живко Живков не са открити.

Самият Живков е написал заявление до министъра на земеделието Десислава Танева, с което моли да бъде освободен "поради лични причини, с цел запазване на имиджа и моралната стойност" на ведомството.

Оттеглянето му се случа на фона на арестите на петима служители на фонда, аферата с къщите за гости и загубените евросредства по програмата за рибарство.

Постът евентуално ще бъде зает от Васил Грудев - бивш зам.-министър на земеделието с ресор Програмата за развитие на селските райони, научи "Банкеръ". Сега Грудев е съветник на министър Танева по еврофондовете. 

От ресорното министерство обясниха, че днес ще бъде свикано извънредно заседание на УС на фонд "Земеделие". Ще бъде сменен и заместник-изпълнителният директор Калоян Костадинов, който има повдигнато обвинение от прокуратурата във връзка с дружества на Миню Стайков.

Тезата на прокуратурата е, че фирмите на Стайков са получавали неправомерно европейски пари за развитие на селските райони. Цитираната от обвинението сума е в размер на 1.8 млн. лева.

Баща на Калоян Костадинов е председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, който твърди, че синът му не се познава със Стайков и не е получил от него луксозен автомобил. 

Петимата задържани бяха освободени днес под парична гаранция. На трима от тях са наложени гаранции съответно от 26 000 лв, 10 000 лв. и 7 000 лв., а на двама от тях по 6000 лв.

Преди дни бившият ресорен министър Мирослав Найденов изказа притеснение от арестите във фонда, като посочи, че това е изключително лош сигнал към Европейската комисия. Найденов напомни също така, че това е втори голям скандал след този за къщите за гости и именно зам.-директорът на фонда Калоян Костадинов е правил проверките на къщите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във