Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова окончателно взе сервираната й от парламента брегова ивица

Министърът на туризма Николина Ангелкова  пое изцяло контрола върху концесиите за морските  плажове. Днес Народното събрание  окончателно  прие  промените  в Закона за концесиите, чрез който те се възлагат, изпълняват и контролират при условията и по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Преведено на човешки език  - от Министерството на туризма.

Както „Банкеръ“  вече писа, Ангелкова успя да „изтегли килимчето“ под краката на Валери Симеонов. С този пореден ремонт на Закона,  началничката на туризма ликвидира „вредното влияние“ на своят отявлен и дългогодишен опонент  Симеонов, чиято идея при предишната редакция на Закона за концесиите беше към плажовете да се прилага общият режим на норматива, а не към тях да се прилага специален режим.

Сега с новия законопроект бяха гласувани  промени, с които се цели създаването на специална цялостна уредба за концесионирането на „обект морски плаж“. Според приетите текстове , министърът на туризма е този, който извършва подготвителните действия за възлагане на концесиите за плажовете. В неговите прерогативи е и внасянето в Министерски съвет на предложенията за възлагане,  организира процедурите за определяне на концесионер,  сключва договорите както за концесии, така и за отдаване под наем на крайбрежната ивица. Или с думи прости- всичко е в неговите (нейните) ръце.

И този път Симеонов  подчерта, че по режима на закона за концесиите се отдават автобусни линии, малки язовири, например, и попита на какви основания се променя той за плажовете. Така, според него, няма да има прозрачност при тяхното отдаване. Той  припомни , че това е трети опит за прехвърляне на концесионирането на плажовете от Закона за концесии към този за Черноморското крайбрежие. Според него с това  гласуване на законопроекта, парламентът ще стане съучастник  в ликвидирането на българския туризъм.

Въпреки всичко, този Закон е вече факт. Мотивите на вносителя (Министерския съвет) са, че морските плажове са специфични и няма как да се отдават на концесия по процедурите в Закона за концесиите като летищата, пристанищата или друга голяма инфраструктура, са мотивите на вносителя - Министерския съвет.

В кулоарите на Народното Събрание,  министърът на туризма Ангелкова поясни, че концесията на плажовете  е сезонна, с нея се ангажират предимно от малкия и средния бизнес, затова е необходимо условията да бъдат максимално ясни и точни, а изискванията щели да се публикуват на сайта на ведомството.

За какъв малък и среден бизнес говори туристическата началничка, когато всеки жител на морски град знае, че концесиите  по целия бряг на практика са в ръцете на избрани дебеловрати момчета, които се подчиняват на два-три борчески клана у нас.

Според Ангелкова , с гласуваните днес промени се давала  ясна гаранция за това как ще се осъществяват процедурите за концесии, както това било така и до момента.

Като я слуша човек, не може да не си зададе въпроса, за коя  точно държава говори „Оскарката“ (бел.ред. прозвището на министърката, която тя придоби в обществено пространство след скандалите с воаяжа й при връчването на Оскарите) .

"Откакто министерството управлява концесиите, са били прекратени над 10 концесионни договора, има и ръст на събраните концесионни възнаграждения", не пропусна да подчертае Ангелкова . И добави , че за миналата година по данни на туристическото ведомство , приходите от концесии и наеми на морски плажове са били над 18 млн. лв. , което било с 5 млн. лв. повече  преди тя да се заеме с тях след министерството на регионалното развитие и благоустройство, под чиято шапка беше концесионирането на плажовете.

Преди около две седмици, когато поправките минаха на първо четене в Народното събрание,  Ангелкова обясняваше, че голяма част от плажовете у нас са отдадени на концесия до 2020-а и договорите за 39 плажа изтичат  и ако не се промени досегашният ред, ще следва да се отдават при „много тежки условия“.

Народните представители решиха още , че когато участникът, определен за концесионер, е физическо лице, концесията  ще се възлага на новоучредено търговско дружество, в което той ще трябва да едноличен собственик на капитала или на новорегистриран от него едноличен търговец.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във