Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнес форум запознава със спецификата на пазара в Пакистан

Съпредседател от българска страна е Лилия Иванова, заместник-министър на икономиката.

В периода между 20 и 21 май в Исламабад, столицата на Ислямска република Пакистан, ще се проведе Втората сесия на Смесената междуправителствена българо-пакистанска комисия за икономическо сътрудничество. В тази връзка правителството е одобрило позицията и състава на официалната ни делегация. Съпредседател от българска страна е Лилия Иванова, заместник-министър на икономиката.

Пакистанската делегация ще се ръководи от Hyp Ахмет, секретар на Департамента по икономическите въпроси към Министерството на финансите, приходите, икономическите въпроси, статистиката и приватизацията.

По време на сесията ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на търговията и инвестициите, селското стопанство, транспорта, информационните технологии и съобщенията и други области от взаимен интерес.

В рамките на посещението е договорено провеждането на бизнес форум с двустранни срещи с участието на  представители на деловите среди на двете държави. Целта е създаване на контакти, запознаване със спецификата и възможностите на пазара и търсене на нови форми за взаимноизгодно сътрудничество. Очакваният краен резултат е активизиране на стокообмена между България и Пакистан, както и стимулиране на съвместните инвестиции.

От страна на Пакистан има интерес към българските храни и селскостопанска продукция. Компании искат да произвеждат българско кисело мляко. Освен това възможности има в областта на електрониката и електротехниката. Пакистан пък може да ни предложи ориз и продукция от химическата индустрия.

Ислямска република Пакистан е бързо развиваща се държава и е една от следващите единадесет, които заедно с БРИКС (група страни с влияние в международната икономика (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) имат най-висок потенциал да станат най-големите икономики на 21 век. Страната е аграрно-индустриална, като 60% от населението живее в селските райони, а около 44% от заетите са в селското стопанство. Със своите 174 милиона жители Пакистан е шеста по население страна в света и голям пазар за разнообразни стоки. Икономиката ѝ е 27-та в света по паритет на покупателната способност, но страната продължава да се причислява към развиващите се държави.

Като част от подготовката на смесената комисия, на заседанието си на 20 март Министерският съвет одобри проект на Спогодба между България и Ислямска република Пакистан за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване на отклонението от облагане с данъци на доходите. Документът е важен елемент от договорно-правната база на българо-пакистанските отношения и е предпоставка за нарастване на търговския обмен и стопанската активност между двете страни, е отбелязано в мотивите на Министерския съвет. Пакистан е перспективен партньор за търговско-икономическа активност на България в района на Южна Азия с оглед на добрите традиции от близкото минало и новите възможности за бизнес и инвестиции.

Търговските отношения с Европейския съюз са много важни за Пакистан, а България се разглежда като стратегически партньор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във