Банкеръ Daily

Репортери без граници:

България остава на 111-о място по свобода на медиите

Репортери без граници (RSF) отново класират България на 111-о място в индекса си за свобода на словото. По този начин страната ни остава на най-ниската позиция в ЕС. 

Заплахите срещу репортерите се увеличиха през последните месеци, "журналистиката вече е опасна в България”, се казва в доклада на "Репортери без граници” за 2019 г..

Сред съседните на България страни Румъния се класира на 47 място, а Гърция на 65 място. Сърбия, която е извън ЕС, е на 90 място, Северна Македония - на 95 и Турция - на 157 място.

Следващата най-нискo класирана страна от ЕС е Унгария - на 87 място.

"Можеше да се очаква подобрение на свободата на пресата през 2018 г., защото България проведе ротационното председателство на Съвета на ЕС през първата половина на годината, но вместо това се случи обратното“, се казва в доклада.

"Репортери без граници" припомнят убийството на Виктория Маринова, като посочват, че е имало "явен опит от страна на властите да прикрият обстоятелствата, като разгромят разследването". В момента убиецът е изправен пред съд за изнасилване и убийство на Маринова, като прокурорите твърдят, че престъпленията не са свързани с нейната професия.

"Корупцията и тайните споразумения между медиите, политиците и олигарсите са широко разпространени в България. Най-известното въплъщение на това състояние е Делян Пеевски, който притежава два вестника (Телеграф и Монитор), но притежава и телевизионен канал (Канал 3), новинарски сайтове и голям дял от разпространението на печатни медии...

Правителството продължава да разпределя средствата на ЕС за медиите с пълна липса на прозрачност, като ефектът от подкупването на получателите е, че те се въздържат от отразяване на някои проблемни теми, заявяват "Репортери без граници".

В същото време съдебният тормоз на независимите медии се е увеличил, се казва в доклада.

В световен мащаб: "Враждебността към журналисти, изразена от политическите лидери в много страни, подбуждаше към все по-сериозни и чести прояви на насилие, които предизвикаха безпрецедентно ниво на страх и опасност за журналистите."

За трета поредна година Норвегия е на първо място, докато Финландия измества на втора позиция Холандия, където двама репортери, които покриват отразяват организираната престъпност, трябва да живеят под постоянна полицейска защита. 

На трето място е Швеция

Само 24% от 180-те страни и територии са класифицирани като “добри” или “доста добри”, за разлика от 26% миналата година.

В резултат на все по-враждебното отношение и коментари на Доналд Тръмп, Съединените щати (48 място) са паднали с три места в тазгодишния индекс, а медийният климат сега е класифициран като проблематичен 

"Никога досега американските журналисти не са били подлагани на толкова много смъртни заплахи", отчита организацията

Facebook logo
Бъдете с нас и във